Bejelzett a Buffett indikátor

Warren Buffett a világ talán legismertebb rézvénypiaci befektetője. Üzleti pályája az 1950-es évek elején kezdődött, hetven év tapasztalat van mára mögötte. A kétezres évek elején tette közzé először általa megalkotott és a részvénypiacok aktuális értékeltségét megmutató indikátort. A mutató egy egyszerű számításon alapul, a tőzsdei cégek piaci kapitalizációját viszonyítja a GDP-hez, azaz a gazdaság méretéhez. A számolásokhoz felhasznált források listája itt olvasható. Alapvetően a piacokat alulértékelt, fair értéken forgó és túlértékelt kategóriákba sorolja Buffett.

Az eredményt Buffett két kompozit indexből számítja ki. Egyrészt használja a Kompozit Piaci Értékeltség indexet. Az index értékének meghatározásához a Wilshire 5000 indexből indul ki, valamint a saját adataikat kiegészítik a St Louis-i Fed Pénzügyi számlák kiadványával.

Forrás: Visual Capitalist

 

A másik kompozit a negyedéves nominális GDP, mely adatot az Atlantai Fed közöl.

Forrás: Visual Capitalist

 

A két komponens hányadosa ma 228%, ami az ábrán látható trendvonal felett tartózkodik 88%-kal.

Forrás: Visual Capitalist

Az aktuális helyzetet történelmi kontextusba is helyezi Warren Buffett. Az adatokat a történelmi átlag feletti vagy alatti százalékos arányban helyezi el, ami az alábbi ábrán látható, a +/- szórást mutató sávvonalakkal együtt. Általánosságban elmondható, hogy a Buffett-mutató a bemutatott időszak 70%-ban +/- 1-es szóráson belül mozog, és az idő 98% -ban +/- 2-es szóráson belül van Buffet trendvonalától. Azonban most a kettes szórás sávból is kilépett, eddig csak egyszer történt hasonló, 2000-ben.

Forrás: Visual Capitalist

 

Összességében megállapítható, hogy a Buffett módszertan szerint az amerikai részvénypiac erősen túlvett állapotban van jelen pillanatban. Ez nem jelenti azt, hogy holnap össze fog omlani a piaci, azonban érdemes lehet a közeljövőben körültekintőbbnek lenni a befektetőknek.

Egy táblázat arról, hogy a múltbeli jelentősebb piaci mozgásokat megelőzően mit mutatott a Buffett indikátor.

Date Event Buffett Indicator Value (+/- Trendline)
October 1987 Black Monday Fairly Valued -13%
March 2000 Dotcom Bubble Strongly Overvalued 71%
December 2007 Pre-Financial Crisis Fairly Valued 18%
March 2009 Financial Crisis Bottom Undervalued -46%
February 2020 COVID-19 Overvalued 49%
February 2021 Today Strongly Overvalued 88%

Forrás: Visual Capitalist