Bejutott a norvég nyugdíjalaphoz a Concorde Alapkezelő

A világ legnagyobb szuverén nyugdíjalapja, a norvég állami alap vagyonkezelési mandátumáért is indult a Concorde Alapkezelő, a részletes átvilágítást követően pedig el is nyerték a mandátumot, amit a mai sajtóeseményen jelentettek be hivatalosan is. A tavalyi évben ez a tényező is hozzájárult, hogy 170 milliárd forintnál nagyobb összegben nőtt a kezelt vagyon az alapkezelőnél. Persze mindehhez arra is szükség volt, hogy a privát vagyonkezelés felfusson és a bankok és biztosítók hálózatában is sikeres legyen az értékesítés – írja a Portfolio.hu.

A Concorde Alapkezelő jelentős vagyonnövekedést tudott a tavalyi évben felmutatni, 230 milliárd forintról 400 milliárd forint fölé emelkedett a kezelt vagyon. Három fő tényező vezetett a bővüléshez a hozamok mellett, így a banki és biztosítói értékesítési csatorna, a privát vagyonkezelés erőteljes bővülése, valamint egy nagyobb külföldi mandátum megszerzése – mondta el Bilibók Botond, az alapkezelő vezérigazgatója.

A sajtóeseményen elhangzott, hogy az utóbbi években nagyon komoly vagyonbővülést tudott hozni az alapkezelő számára, hogy abban az eszközosztályban voltak igazán erősek, amely az egyik slágertermék lett a piacon, ez pedig az abszolút hozamú alap. Tavaly szektorális összevetésben a négy külön csapat által kezelt abszolút hozamú alap kimagasló teljesítményt nyújtott, az egyre alacsonyabb kamatkörnyezetben pedig az ügyfelek is megtalálták ezt az eszközosztályt. Különösen a prémium- és privátbanki ügyfelek körében volt népszerű a termék.

Az alapkezelő három évvel ezelőtt döntötte el, hogy külföldre nyit, tavaly ősszel jöttek ki több Máltán bejegyzett alappal, mert azt gondolták, hogy igenis van keresnivalója egy magyar vagyonkezelőnek a külföldi befektetők körében is. A vagyonkezelő egyébként már korábban is aktív volt a nemzetközi piacokon, ugyanis a magyar piac nagyon szűk, ezért teljesen triviális volt, hogy a magyar ügyfeleken kívül külföldi ügyfeleket is megszólítsanak.

A sajtótájékoztató nagy bejelentése az volt, hogy a Concorde Alapkezelő 2013. december 31-ével bekerült a világ legnagyobb szuverén alapjának, a norvég nyugdíjalap vagyonkezelői közé. Magyar alapkezelő ehhez hasonló nemzetközi sikert nem tudott még elérni, Bilibók Botond azonban azt is rögtön hozzátette, hogy magán a tényen kívül más részletet nem mondhatnak el, mert szigorú titoktartási kötelezettségük van.

A beszélgetésen elhangzottak szerint a Concorde Alapkezelő tudatosan kereste meg a norvég alapot, meghirdettek egy vagyonkezelési mandátumot, amelyre sikeresen pályáztak. Nagyon tüzetes és részletes átvilágításon esett át a magyar fél, a folyamat végén viszont a norvégok nagyon meg voltak elégedve, és ezért is adták oda a vagyonukat. Bilibók Botond szerint ez egy kis kezdet, az a cél, hogy 3-5 év múlva is ott tudjanak lenni, mert a kiszámítható hozamok nyithatnak meg további kapukat.