Békebeli árak a magyar tőzsdén

A New Yorkot ért szeptember 11-i terrortámadás után, amikor a részvényárak napokig estek a világ valamennyi tőzsdéjén, a befektetők Budapesten is azt szerették volna a legjobban tudni, mikorra állhat helyre a korábbi állapot, az árfolyamok mennyi idő alatt „heverik ki” a tragédia okozta „depressziót”. A pesti tőzsde indexe azóta több mint négy százalékkal meghaladta a terrortámadás előtti szintjét.

Gazdaságkutatók a szeptemberi terrortámadások másnapján viszonylag pontos prognózist adtak a tőkepiac várható alakulásáról. Ahogyan az más, korábbi konfliktusok után is rendre bekövetkezett, a részvénypiacok ezúttal is áreséssel reagáltak. A pesti börzén a sokk kisebb volt, mint a világ fejlett tőzsdéin. Szakértők ezt azzal indokolták, hogy a magyar részvények többsége túladott volt, az újabb rossz hírek már nem váltottak ki olyan mértékű eladásokat, mint másutt.

A Word Trade Center lerombolása előtti napon, szeptember 10-én a BUX 6234 ponton állt, s a néhány napig tartó áresés után a tőzsdeindex újra növekedési pályára állt. A mögöttünk lévő, utolsó tőzsdenapon, október 19-én 6487 pont közelében zárt a mutató, négy százalékkal a katasztrófa előtti szintje fölött. Az árfolyamok természetesen átrendeződtek az elmúlt öt hét alatt. Az átrendeződés egy, a korábbinál jóval élénkebb üzletmenetben ment végbe. A Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán korábban még a négymilliárd forintot sem érte el a napi részvényforgalom, míg azóta gyakran bonyolítanak 5-6 milliárdos napi forgalmat a brókerek, de nem ritka a nyolcmilliárd körüli napi egyenleg sem. A következő három hónapra az árak nagymértékű kilengésére, fokozott volatilitására számít Ralf Kellerwessel, a német Union Fonds Holding befektetési szakértője, aki jelenleg a cég frankfurti központjában dolgozik, de az elmúlt négy évben Budapesten képviselt egy svájci pénzügyi csoportot. Az Union ezekben a napokban alapjaiban csökkenti a készpénzhányadot, mert az alapkezelő elemzői szerint a részvények még mindig alulértékeltek. A befektetések földrajzi megosztásakor a német takarékszövetkezeteket kiszolgáló alapkezelő Európát helyezi előtérbe.

A hazai intézményi befektetők hasonlóképpen ítélik meg a piac állapotát, tudtuk meg Szabó Lászlótól, a Concorde Alapkezelőjének vezetőjétől. A Concorde Alapkezelő szintén aktív portfóliókezelést hajtott végre a terrortámadást követő időszakban. A részvények arányát növelték az alacsony árfolyamok idején. A TVK-, BorsodChem- és Mol-részvények vétele kedvezően befolyásolta a Concorde Alapkezelő által kezelt portfóliók értékét. Matávot viszont nem vásároltak, s ez hiba volt – állapította meg a szakértő. Amennyiben a kamatok tovább csökkennek, az friss tőkét terelhet a részvénypiacra, ami a részvények értékét növelheti – mondta. A magánbefektetők figyelmébe a Concorde Alapkezelő szakembere a blue chipek mellett néhány kis részvényt – többek között a Démászt és a Braut – ajánlotta.

Zelei Béla

Forrás: Magyar Nemzet – 2001. október 24.