Warren Buffett marad a helyén

A Berkshire Hathaway szombati közgyűlése nemet mondott arra a javaslatra, hogy Warren Buffett elnök helyett más kerüljön a vállalat élére.

Két pozíció, egy személy

A holding-társaság részvényesei hat az egyhez arányban szavazták meg, hogy a 91 éves befektetési guru megtarthatja mindkét eddig betöltött pozícióját, így továbbra is a Berkshire vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke marad – olvasható a Guardian beszámolójában.

Igen, persze. Warren Buffett legendáriuma és munkássága összeforrt a vállalat eredményeivel, amit effektíve 1965 óta irányít és 1970 óta elnököl. A részvényesek döntésének talán első hallásra nincs nagy hírértéke, azonban nem ilyen egyszerű a helyzet.

A legnagyobb amerikai nyugdíjalap, a 470 milliárd dollárnyi vagyont (ebből majdnem 2,5 milliárd dollár értékben Berkshire-papírt) kezelő CalPERS kisebb háborút indított Buffett ellen a mostani ülés előtt, támogatva a National Legal and Policy Center azon javaslatát, hogy egy vállalaton belül

egy személy ne tölthessen be elnöki és vezérigazgatói pozíciókat.

Fotó: Shutterstock

A Wall Street Journal felidézte, hogy az amerikai jobboldalhoz köthető nonprofit szervezet hasonló javaslatot nyújtott be olyan tőzsdei óriásoknak is, mint a Coca-Cola, a Goldman Sachs, a Mondelez International, a Salesforce.com és a Home Depot.

A gazdasági lap kitért a Spencer Stuart tanácsadó cég elemzésére, mely szerint az (amerikai) cégek egyre inkább átállnak arra a működési elvre, hogy nem a vezérigazgató az, aki betölti az elnöki tisztséget. Tavaly az S&P 500 vállalatainak 59 százalékában volt szétválasztva a két pozíció. Egy évvel korábban 55, tíz évvel ezelőtt még 41 százalék volt az arány.

A közgyűlésről

Visszatérve a Berkshire-hez: az igazgatótanács már a közgyűlés előtt közölte, hogy továbbra is alkalmasnak tartja Warren Buffettet a két tisztség betöltésére, hozzátéve, hogy a guru távozása után viszont egy olyan igazgatósági tagnak kell majd átvennie a vezérigazgatói posztot, aki nem tagja a menedzsmentnek – és ez a személy, sajtóhírek szerint, jó eséllyel nem Buffett legidősebb fia, Howard Buffett, a vállalat jelenlegi igazgatója (director), lesz.

Az elnök-vezérigazgatót erősíti, hogy a részvényesek arra is rábólintottak, hogy az övé legyen a Berkshire szavazati jogának 32 százaléka – közben a papírok nagyjából 16 százalékát birtokolja. Továbbá elutasították, hogy a szerteágazó üzleti profilú holding, amely többek között érdekelt az energiapiacon, az élelmiszeriparban, az autógyártásban, az építőiparban és a médiában is, az eddigieknél több és bővebb információt hozzon nyilvánossága az éghajlatváltozás elleni törekvéseiről. Az igazgatótanács PR-ja szerint minden rendben van: a Berkshire eleget, sőt sokat tesz a környezet megóvásáért.

Opportunista

Szombaton a börzék doyenje arról beszélt a Berkshire nagyközönségének, hogy annak ellenére, hogy a tőzsdei világ általános hangulatát mennyire letargikusnak érzi, a cégnek sok (106,3 milliárd dollár) rendelkezésre álló készpénze van, amit ő továbbra is „opportunista” befektetésekre tervez felhasználni.

Áprilisban a Berkshire-papírok 9 százalékot estek, de 2022-ben még mindig körülbelül 8 százalékos pluszban áll a vállalat, megelőzve az S&P 500 index 13 százalékos mínuszát. Árnyalja a képet, hogy a cég profitja a felére esett vissza: a Berkshire Hathaway 2022 első három hónapjában 5,46 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 11,71 milliárd dollárral.

A Berkshire Hathaway árfolyammozgása Forrás: Tradingview.com

A vállalat 51 milliárd dollár értékben vásárolt részvényeket az idei első negyedévben, ebből 3,2 milliárd jutott saját papírok visszavásárlására.

A legdrágább ebéd – utoljára

Egészen más jellegű friss hír Buffett-tel kapcsolatban, hogy idén nyáron lehet utoljára egy vele való, közös ebédre licitálni.

Warren Buffett Fotó: Shutterstock

A mostani lesz a huszonegyedik alkalom, hogy Warren Buffett meghirdeti ezt a jótékonysági akciót, hogy a hajléktalanság ellen küzdő Glide Alapítványt támogassa. A „legdrágább ebéd” egyáltalán nem túlzás: 2008 óta minden győztes licit meghaladja az egymillió dollárt, Buffett már több mint 34 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze a szervezetnek.

Legutóbb, 2019-ben, egy kripto vállalkozó, Justin Sun (a TRON kriptovaluta alapítója és a Rainberry fájlmegosztó CEO-ja) 4,5 millió dollárt fizetett a közös étkezésért.

A mostani – utolsónak szánt – aukció június 12-én indul az e-Bay-en. A győztes legfeljebb hét másik vendéget vihet magával az ebédre, melyet New York-ban, a Smith and Wollensky étteremben fogyasztanak el.

Egyetlen tabutémája lesz az asztali beszélgetésnek: hogy mit vásárol legközelebb Buffett.

Amikor 60 évig kivár Warren Buffett

A Berkshire Hathaway 11,6 milliárd dollárért megvásárolta az amerikai Alleghany biztosítótársaságot.