Beruházási kedvet ösztönző lítiumárak

A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás során. Ezek közül egyértelműen kiemelkedik az akkumulátorgyártás, amely során alapvetően lítium-karbonátot vagy lítium-hidroxidot használnak. Az előbbi vegyületek árfolyama pedig 2021 év eleje óta drasztikus emelkedésen ment keresztül. Ez leginkább annak volt köszönhető, hogy a megugró kínai elektromosjármű-értékesítések erős keresletnövekedést eredményeztek a lítium piacán, amivel a kínálat rövid távon nem tudott lépest tartani.

Az elektromos autók népszerűségének növekedése pedig a lítiumigény további emelkedését eredményezheti majd a következő években. Felmerül a kérdés, hogy ehhez a kínálat milyen mértékben és időtávon tud alkalmazkodni.

A „fehér aranynak” is nevezett fém egyrészt lítiumtartalmú ércek bányászatából származik, másrészt pedig felszín alatt található sóoldatókból nyerhető ki különböző eljárások segítségével. A kitermelési formák költségei jelentősen eltérnek egymástól, de a mostani piac árak mellett minden metódus bőven jövedelmező tud lenni. Így a megtérülés aligha szab korlátot a kínálat bővülésének, ugyanakkor sok eljárás esetében a beruházás megkezdése és a késztermék rendelkezésre állása között más fémekhez képest sokkal több idő telik el. Ráadásul a legtöbb kitermelési forma jelentős környezeti károkkal is jár.

Az előbbi tényezők pedig érdemben lassíthatják majd a kínálat felfutását és az árak normalizálódását, de a jelenlegi árak a lassú alkalmazkodás ellenére is túlzottan magasnak tekinthetők.

Nagy érték lesz a használt akkumulátor?

Az elektromos járművek használt akkumulátoraival a tűzveszélyességük mellett az a probléma, hogy nagyok, illetve nehezen és költségesen szállíthatóak. Az újrahasznosítási értékük 40 százalékát a szállítási költség teszi ki, és e technológia még egyébként sincsen teljesen kiforrva.