Bika

Belebújt a bika a tőzsdékbe, emelkedik minden. Sajnos ezzel párhuzamosan a forint, meg a magyar állampapírhozamok is, látszik, hogy most egész komoly egyedi mozgás van bennük, nem hat ránk a világhangulat: az önkormányzati kötvényeken történő (részleges?) csőd belebegtetése + a jegybanki tartalékok állítólagos lenyúlása + a folytatódó kuruckodás kiütötte a biztosítékot a külföldi befektetőknél: egyre inkább csőd felé tántorgó, páriaként elszigetelődő országot látnak bennünk, és menekülnek kifelé (a lakosság egy részével együtt). Ennek köszönhetően a globálisan egyébként igencsak jó hangulatú napon a forint 316-ig emelkedett, miközben folytatódott az állampapírpiac összeomlása, a 10-éves magyar állampapír hozama 10,3% (két hónapja ugyanez 8% volt!!!), a hároméves 9,78% (nemrég még 7% alatt volt ez is). Magyarország ilyen hozamszintek mellett finanszírozhatatlan. Két út áll előttünk (mondjuk örömteli lenne, ha végre a változatosság kedvéért nem Magyarországról kéne írni minden nap):

1. (remélhető): a kormány kuruckodik, a piaci szereplők menekülnek, és amikor ez már eléggé fáj (a tovább emelkedő hozamok és gyengülő forint miatt), akkor belátják, hogy ez nem mehet így tovább, behívják az IMF-et, megcsinálják amit kér, szabadságharc véget ér. Forint megnyugszik, bestabilizálódik mondjuk 300-on, hozamok hosszú hónapok alatt lecsorognak emberibb szintekre.

2. (kamikaze): a kormány kuruckodik, a piaci szereplők menekülnek, és amikor ez már eléggé fáj (a tovább emelkedő hozamok és gyengülő forint miatt), akkor azt mondják elég, és átveszik az MNB devizatartalékának egy részét, illetve direkt jegybanki finanszírozással hidalják át a forintkibocsátás hiányát: az MNB mondjuk megveszi a 4%-os hozammal kibocsátott 30 éves magyar forintos államkötvényt (még jobb: esetleg diszkontkötvényt, arra kamatot sem kell fizetni 2041-ig). Így a forintfinanszírozás megoldódik, a devizafinanszírozás megoldódik, IMF, piaci szereplők tartalékból visszafizetve. Lehet közbeiktatni az MNB és állam közé, hogy ne legyen olyan látványos mondjuk az MFB-t vagy egyebeket. Esetleg az MFB kibocsát MFB-kötvényt, amit lejegyez valaki”, amit a másodpiacon” megvesz az MNB vállalati kötvényvásárlási program keretein belül. Az MFB pedig ezt a pénzt kölcsönadja az államnak. Vagy hasonlók, verzió van ezerféle. Eredménye: a bizalom teljes megingása, a forint elszállása, elszigetelődés, esetleg EUból való kizárás.

Argentín példaképeink ezt is megoldották már, létező jelenség:
https://online.wsj.com/article/BT-CO-20110304-705243.html

In a resolution published in the Official Bulletin, President Cristina Fernandez  ordered the Economy Ministry to borrow $2.12 billion of free and available”  reserves

magyarul: kölcsönkéri” az állam a jegybank tartalékát, aki kölcsönadja neki sok szeretettel.

 Bővebben:
 The ministry will issue the central bank what is essentially a 10-year,  non-transferable IOU in exchange for the reserves. The government will pay an  interest rate on the borrowed money equivalent to the same rate the Central Bank  of Argentina earns on its reserves, but not exceeding the one-year London  Interbank Offered Rate, currently under 1%, less one percentage point.

Lehet szavazni, ki melyiket szeretné.

Eközben a nemzetközi piacokon a reggeli írásban leírt megnyugvás-üzemmód” zajlik, ha nincs európai összeomlás, akkor nincs is nagy baj – vélik a befektetők. Ez a folyamat szerintem, a korábban kiépült erős pesszimizmus miatt, akár hónapokig is eltarthat. Ha meg nem, akkor nincs igazam, nem ez lenne az első eset…

…ahogy tanult pókeres kollégám mondja: figyelni kell, és gyakorolni. És természetesen kezelni a kockázatokat, az a legfontosabb.

Forrás: zsiday.hu