Birkenstock és a 2023-as IPO-piac

Tavaly az amerikai tőzsdén 154 IPO (Initial Public Offering), azaz elsődleges részvénykibocsátás történt. A legnagyobb visszhangja pedig szinte biztosan a Birkenstock tőzsdére lépésének volt. Miért is olyan érdekes a vállalat bevezetése, valamint hogyan is teljesítettek az idei évben bevezetett papírok? Lentebb bemutatom!

(Az Év sztorijai a HOLDBLOG-on)

Ahogy a bevezetés előtti cikkemben is írtam, a Birkenstock egy közel 250 éves német papucsmárka, amely fennállása óta mindig is a kényelmet és a minőséget helyezte előtérbe. Ezt persze vásárlóik meg is hálálták, hiszen a vállalat szerint vevőik átlagosan 3-4 pár Birkenstock lábbelit birtokolnak.

Viszont mind tudjuk, hogyan néznek ki… Általában kórházi dolgozókon vagy idős embereken láthattuk ezeket a mindennapokban korábban. Azonban az elmúlt időszakban a divat azon trendjének, miszerint a kényelmet kellene még inkább előtérbe helyezni, valamint a divat olyan meghatározó neveivel, mint a Dior, Bape vagy Fear of God-dal megvalósult kollaborációknak hála a fiatalabb korosztályokból is sokan már Birkenstock-lázban égnek.

A közkedvelt Birkenstock Boston modell

Nem is véletlen, hogy 2021 elején az LVMH francia luxus divatház mögött álló, L Catterton magántőke-társaság többségi tulajdont szerzett a vállalatban. Ezzel a tranzakcióval körülbelül 4,9 milliárd dolláros kapitalizációt ért el a német cég. Az LVMH szárnyai alatt, valamint ilyen erős márkanévvel és hűséges vásárlókkal igen jól festett a vállalat, amikor október 11-én tőzsdére vezették.

Azonban a piac ezt máshogy ítélte meg… A 46 dolláros elsődleges részvénykibocsátási árhoz képest a papír első kereskedési napján 40 dollár körül zárt, amely körülbelül 13 százalékos esést jelent. A következő két kereskedési napon is tovább csökkent az árfolyam egészen 36 dollár környékéig, amely az eredeti 46 dolláros árnál több, mint 20 százalékkal alacsonyabb. A tőzsdei bevezetések során ezek az első kereskedési napok-hetek igen meghatározóak a befektetőkben kialakult hangulatra. A Birkenstock kezdése pedig közel sem volt pozitív, ami a sajtóvisszhangban is meglátszódott.

A sajtó reakciója a Birkenstock első kereskedési napjaira

A 36 dolláros mélypont óta a papír árfolyama viszont igen szépen visszatornázta magát és jelenleg a 46 dolláros kezdeti ár fölött áll minimálisan, amely körülbelül 30 százalékos emelkedést jelent.

Azonban lépjünk eggyel hátrébb és tekintsük meg, hogyan teljesítettek az egyéb idén ősszel tőzsdére lépő cégek!

Az idei évben bevezetett legnagyobb kapitalizációjú cég, az Arm Holdings (ticker: ARM) papírjaival először szeptember 14-én lehetett publikusan kereskedni. A vállalat a félvezető- és szoftvertervezési ipar jelentős szereplője, még 2016-ban vásárolta fel a japán SoftBank. Az ARM architektúra utasításkészlet-családját megvalósító központi feldolgozóegység (CPU) magjairól ismert, amelyik technológiát széles körben használják számos számítástechnikai eszközben, köztük a legtöbb modern okostelefonban.
Jelenleg az 51 dolláros kibocsátási ár fölött, 75 dollár környékén mozog az árfolyam, amely több, mint 45 százalékos emelkedést jelent, és a kezdeti 50 milliárd dollár fölötti piaci kapitalizációhoz képest 75 milliárd dollár fölötti kapitalizációt jelent.

Másik kettő fontosabb őszi tőzsdére lépés pedig egymást követő napokon történt, és két, a Birkenstock-éhoz hasonló kapitalizációjú vállalatról van szó.


A szeptember 19-én debütált Maplebear (ticker: CART), ismertebb nevén Instacart a pandémia alatt vált az online élelmiszervásárlási szolgáltatás egyik kiemelkedő szereplőjévé. A vállalat kiskereskedőkkel való partnerségre specializálódott, hogy online vásárlási, szállítási és üzletből való átvételi szolgáltatásokat nyújtson. Az Instacart 2023-ra jelentősen kibővítette szolgáltatásait, több mint 1400 kiskereskedelmi egységgel állt partnerségben, és több mint 80 000 helyszínen van jelen.
Azonban a 30 dolláros kibocsátási árnál 20 százalékkal alacsonyabban, 23,5 dollár körül mozog jelenleg az árfolyam.

Az azt követő napon, szeptember 20-án bevezetett vállalat a Klaviyo (ticker: KVYO) volt, amely egy globális technológiai vállalat, amely marketingautomatizálási platformot biztosít, elsősorban e-mail és SMS marketinghez. 

Ezt a papírt is a Maplebear-hez hasonlóan 30 dolláros kibocsátási áron kínálták, azonban jelenleg kicsit több, mint 5 százalékkal alatta, 28 dollár körül forog.

Az említett őszi részvények árfolyamai, az IPO-árral jelölve
Forrás: Yahoo Finance

Azonban még távolabbról tekintve az IPO-piacot, ahogy a cikk elején említettem, idén 154 elsődleges részvénykibocsátásra volt példa. A 2022-es évben ez a szám 181 volt, viszont 2021-ben pedig rekordmennyiségű, 1035 cég lett újonnan bevezetve az amerikai tőzsdére. A 2020-as évben pedig 480 vállalatot, amely akkor ugyanúgy rekord mennyiség volt. Egyébként 2000 és 2023 között összesen 6087 IPO volt, ez olyan 250-et jelent évente átlagosan, azonban a 2021-es hatalmas rekordtól eltekintve inkább a 220 körüli átlag tűnik reálisabbnak.

Ennek alapján pedig jelenleg egy lassabb szakaszban vagyunk a tavalyi 181 és idei 154-gyel. A csökkenő IPO-k számát persze lehet egy fajta hangulati indikátornak is venni, miszerint nem szívesen lép most tőzsdére sok vállalat, amely a gazdaság állapotáról is árulkodhat vagy akár egyszerűen csak a hihetetlenül magas 2021-es mennyiség utáni „korrekciót”, vagy lenyugvási időszakot éljük éppen.

Akármelyik is bizonyosodik be, az biztos, hogy a pandémiás évek alatt nagyon népszerű és „hype” fogalommá vált az IPO, amit minden sajtóorgánum szívesen használ (jelenleg mi is) az olvasók figyelmének megragadására. Azonban az érzelmileg túlfűtött kiskereskedők az ilyen új és bizonytalan papírokat, amelyeknek semmilyen múltbeli teljesítményük sincs (ami persze tudjuk, hogy nem garancia a jövőbeli teljesítményre), csupán gyors impulzusok alapján venni és eladogatni szokták. Rendszerint bukva ezeken az ügyleteken.

Szóval… csak ésszel és óvatosan!

2023 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.