Meg sem jöttek a kisbefektetők, de a tőke szépen gyűlik

Szépen gyűlik a tőke a Bitcoin ETF-ekben, bár a számok még eltörpülnek a hagyományos piachoz képest. Pedig úgy tűnik, a lakosságot nem igazán érdekli ez az egész.

A héten láttuk a legmagasabb tőkebeáramlási számokat az amerikai Bitcoin spot ETF-ek piacán. Június 4-én 886 millió dollár vándorolt az alapokba, június 5-én 488 millió. A toplista dobogóján igazi nagyágyúk sorakoznak: a Fidelity, a BlackRock és a Grayscale által kibocsátott Bitcoin-ETF-eket választották a legtöbben.

Azért elájulni nem kell, ezek a számok csak kriptoszemüvegen át nagyok, a Bitcoin még nem vette át a Wall Street fölötti irányítást. A lenti ábra azt mutatja, hogy a főbb ETF-kibocsátók mekkora tőkebeáramlást tapasztaltak az év eleje óta. Jól látható a nagyságrendbeli különbség, mennyivel kisebb a Bitcoinra fordított összeg.

Pedig már az is nagyon nagy dolog, hogy a BlackRock idei adatának 26 százalékát adja a Bitcoin, míg a Fidelitynél ez a szám 56 százalék a Farside Investors adatai szerint. A többi kibocsátónál az arányszámok jóval alacsonyabbak, az Invescónál például még az egy százalékot sem éri el.

És az is sokatmondó, hogy a bevont tőkét nézve utcahosszal vezet a Vanguard, pedig ki sem bocsátottak Bitcoin ETF-et. Tehát az igazi erő még mindig a hagyományos pénzpiacokon van.

Még meg sem jöttek a kicsik

Ugyanakkor – és ez az igazán figyelemreméltó tény – a kisbefektetők valószínűleg még sem érkeztek a piacra. A Bitcoinra vagy az ehhez kapcsolódó szavakra való keresések száma ugyanis elképesztően alacsony világszerte, pláne a legutóbbi bikapiacon mértekhez képest.

A Google Trends az egyes keresőszavakra való mindenkori csúcsot számolja 100-nak, ehhez képest adja meg az adott időszak pontszámát. A Cointelegraph gyűjtése szerint az amerikai piacon 2021 őszén volt a csúcs,

az akkori 100-hoz képest ezen a héten a Bitcoin szó egy elég visszafogott 31-es számmal szerepelt, míg a Bitcoin ETF egy igen csúf 1-essel.

Kis hazánkban hasonló a helyzet: nálunk 2021 májusában volt a legnépszerűbb a Bitcoinra való Google-keresés, ehhez képest tegnap 19-es pontszám szerénykedett legismertebb kriptodeviza mellett.

Pedig a Bitcoin története alatt – a 2020 tavaszi időszakot leszámítva – a kisbefektetők adták a bikapiac igaz erejét. Szóval minderről arra lehet következtetni, hogy egyelőre keveseket érdekel a kriptó, a retail érdeklődés még el sem indult a piacon.