Két indok, amiért a bitcoin ETF rossz hír (a bitcoinosoknak)

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet január 10-én zöld utat adott egy sor bitcoin ETF-nek, azaz olyan befektetési alapnak, amelynek befektetési jegyeit tőzsdén jegyzik és kereskedik. Technikai oldalról nem újkeletű a lépés, az Európai Unión belül már közel fél éve létezik az instrumentum, míg alternatív módokon – például MicroStartegy-részvényeken keresztül – eddig is lehetett közvetve bitcoinra szert tenni, likvid kereteken belül. A következő sorokon azt veszem szemügyre, hogy miért lehet a döntés egy lépés a rossz irányba a bitcoin-hívők szempontjából, illetve hogy az évek óta tartó ellenállás után miért adta be a derekát a tőzsdefelügyelet.

Fontos aláhúzni: eddig is lehetett más módokon bitcoin-kitettséget szerezni, amennyiben valaki spekulálálásra adta a fejét. Persze ha az eszköz szószólóit kérdezzük a dologról, épp ez a spekuláció az, ami ellen a kriptodevizák úttörője gyógyír lehet…

A Bitcoiner Keménymag körében elterjedt az a nem teljesen alaptalan nézet, hogy a modern fiat – azaz fedezet nélküli – devizák értékének folyamatos romlása rövid távú cselekvésre sarkallja a gazdasági szereplőket. Nem teljesen alaptalan, hiszen leértékelődő deviza mellett számtalan példát találunk a fogyasztás előrehozatalára – hiszen minél tovább várok, annál kevesebbet ér a pénzem –, elég a közelmúltban megfigyelt török tapasztalatot említeni, ahol a vágtató infláció és az unortoodoxan alacsony kamatok mellett pörgött a belső fogyasztás. Ilyenkor azonban megtakarítás helyett feléli tartalékait a társadalom, így a rövid távú egyéni optimalizálásnak hosszú távú, rendszerszintű ára lesz.

A bitcoinerek meggyőződése alapján egy értékmegőrző, „stabilan” felértékelődő, limitált mennyiségben elérhető deviza használatával promotálni lehet a hosszú távú strukturált gondolkodást, ami így a jövőbe fektetésre ösztönzi a fogyasztókat, fűtve a potenciális gazdasági növekedést.

Az alapelvvel így groteszk módon szembemegy egy spekulatív, magasan likvid eszköz bevezetése, ahol a volatilitás meglovaglását remélve könnyen elburjánzhat a FOMO-mentalitás („fear of missing out” – azaz a lemaradástól való félelem), rövid „boom and bust” ciklusokat kialakítva a devizapiacon. Habár öröm lehet az ürömben a bitcoinosok szemszögéből, hogy talán épp ez a volatilitás választhatja el a valóban hosszabb távon tervezőket a rövid távú spekulátoroktól – épp úgy, ahogy kockázatos értékpapírokat is mindig hosszabb távra érdemes vennünk.

Másodsorban a kriptopénz efféle integrációja a meglévő pénzügyi rendszerbe szintén kissé groteszk a „digitális arany” eredeti küldetésének szempontjából. Az eredeti célok alapján a bitcoin-hálózat az egyéni szabadság és a sokat emlegetett decentralizáltság hírnöke, ahol nincs központi entitás – legyen az állam vagy privát intézmény – aki felügyelné és adott esetben gátolhatná a tranzakciók lebonyolítását. Ezt észben tartva, beszervezni a bitcoin tulajdonlás intézményét egy maroknyi pénzügyi közvetítő és a tőzsdefelügyelet vigyázó szeme alá szintén ütközik a kriptodeviza ős-célkitűzéseivel.

Marad a kérdés: miért adta be végül a derekát a tőzsdefelügyelet a hosszú ellenállás után? Már csak a Lindy-szabály alapján is, az mára nyilvánvalóvá kezd válni, hogy az eszközosztály egy ideig még biztosan velünk marad. A 2022 végi kriptoösszeomlás során – amely olyan neveket is maga alá temetett, mint az FTX kriptotőzsde – az a sejthető tény is nyilvánvalóvá vált, hogy a mánia alatt elburjánzott vállalatok egy jelentős részén „nem volt fürdőnadrág”. Az összeomlást követő perek és felszámolások a mai napig folynak, azonban a felügyelet szempontjából sokkal egyszerűbb lenne, ha ismert, meglévő szabályozói környezetben tudnák mindezt előadni a jövőben. Így egyszerűbb a spekuláció tárgyát házon belülre hozni a szabályozói átláthatóság szempontjából.

Összességében a bitcoin eredeti céljait tekintve nem látok ünnepelnivalót a hírekben. Az eszköz részben épp egy olyan rendszerbe készül bekonszolidálódni, amelynek hibáira kíván alternatívát nyújtani. A deviza körüli spekulációt nem gátolja, sokkal inkább segíti az új eszköz, míg az igazi nyertes a felügyelet, akinek ezután kevesebb erőforrásába fog kerülni az ágazat feletti csendőrködés.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

A borítóképen Samara Cohen Blackrock CIO és csapata, miután megkongatták a tőzsdei harangot a Bitcoin Spot ETF Nasdaq-ra való bevezetésekor, 2024. január 11-én. Fotó: Stephanie Keith/Getty Images

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.