Bitcoin a háborúban – BlokkolóÓra 191.

Múlt héten az ukrán parlament elfogadta a virtuális eszközök szabályozásáról szóló törvényt. A bitcoin, az éter és a többi kriptovaluta eddig jogi szürke zónában volt, azonban mostantól Ukrajnában tiszta szabályok mellett legális a tartásuk, kereskedésük és bányászatuk.

Habár a szabályozással kapcsolatos háttérmunka már hónapokkal korábban elindult, elsőre talán meglepőnek tűnhet, hogy közvetlenül a háború küszöbén álló ország parlamentjének nincs jobb dolga, mint a kriptopénzek jogi státuszának tisztázása.

Pedig ebben valójában semmi különleges nincs.

A törvény elfogadása is tekinthető az ország háborúra való készülődésének. Ugyanis a kriptopénzek a lakosság számára éppen egy ilyen helyzetben jelenthetnek hatalmas segítséget. Ha menekülni kell – és azóta kiderült, hogy bizony tényleg menekülniük kell –, akkor vajon hogyan tudják a megtakarításukat kimenteni a háborús övezetből? Az ukrán bankszámla teljesen bizonytalan, ki tudja, hogy kinyit-e még holnap vagy valaha a bank. A külföldi bankszámla nem elérhető. Harci zónában, felfordulás közepette nagy mennyiségű készpénzzel vagy arannyal menekülni a szokásosnál is nagyobb kockázatokkal jár, nem biztos, hogy az út végére is meglesz még az a készpénz.

Kriptopénzeket viszont feltűnés nélkül vihetünk magunkkal.

Az általánosan használt szabvány szerint 12 angol szó definiálja a tárcánkat, ha képesek vagyunk ezt fejben megjegyezni, akkor minden nyom nélkül “vihetjük magunkkal” a megtakarításunkat. De néhány angol szó itt-ott felírva is sokkal kisebb fenyegetést jelent, mint egy köteg készpénz a kabátzsebben. Ráadásul a családból többen is bemagolhatják a szavakat, így a vagyon akkor is meglesz később, ha az egyikükkel valami baj történik.

Menekülhetünk bitcoinba, vagy ha annak árfolyamkockázatát nem akarjuk vállalni, akkor választhatunk egy dollárhoz kötött értékű kriptopénzt is. Sajnos a kriptopénzek egyik létjogosultságát éppen az adja, hogy az emberiség még mindig nem szokott le a háborúskodásról.

A Decent Investments/CryptoPosition csapatával és külsős kriptoszakértőkkel kiegészülve 2018 januárja óta heti rendszerességgel tekintjük át a kriptopiac híreit, eseményeit és aktualitásait. Közben eszmét cserélünk, vitatkozunk, alaposan kielemezünk egy-egy projektet vagy a technológiai újításokat értjük meg mélyebben. E beszélgetéseket BlokkolóÓrának neveztük el. A BlokkolóÓra életünk elmaradhatatlan részévé vált, mindig tanulunk valami újat vagy találkozunk érdekes gondolatokkal. Az ott felmerülő témák közül hétről hétre szemezgetünk néhányat, ennek eredménye a fenti cikk is.

www.superposition.hu