Biztató jelek az Omikronról Dél-Afrikából

A hétvégén az Omikron okozta szigorításoktól volt hangos az európai sajtó. A legtöbb ország azon gondolkozik, kell-e és milyen korlátozást bevezetni karácsonyra. A hollandok meg is lépték. Az adatok alapján az Omikron terjedése egyértelműen gyorsabb a korábbi variánsoknál. Ami viszont még nem tiszta, mindez mennyire terheli le majd az egészségügyi rendszert, ami a lezárások fő mozgatója.

A nyitott kérdés az Omikron okozta megbetegedés súlyossága. Pénteken a londoni Imperial College közzétett elemzése szerint nem bizonyított, hogy enyhébb lefolyású lenne. Igaz, még nagyon kis elemszámú adatból dolgoznak.

Viszont Dél-Afrikából, ahonnan az Omikron útjára indult, már sokkal több adatunk van. És ezek biztatóbb képet festenek. A kórházban lévők száma jóval lassabban fut fel, mint a fertőzési esetszám. Az alábbi ábra a kórházba frissen bekerülők számát vetíti az 5 nappal korábban diagnosztizált esetek számára, kutatások szerint ugyanis átlagosan ennyi késéssel következik be a kórházba kerülés. Az ábrán látható, amióta az Omikron lett az uralkodó variáns, sokkal kevesebben kerülnek kórházba.

Forrás: National Institute for Communicable Diseases, Dél-Afrika

Ráadásul a kevesebb kórházba jutott állapota is kevésbé súlyos, míg a delta-variáns uralkodása során az esetek mintegy 25 százaléka került intenzív osztályra, addig jelenleg ez csak 8-9 százalék körül mozog. Ugyanígy a lélegeztetőgépen lévők aránya is harmada-negyede az előző hullámhoz képest. Továbbá a kórházi hírek arról szólnak, hogy a betegek kórházban eltöltött ideje is jóval rövidebb, 3 nap körül alakul a korábbi 8-9 helyett.

Ugyanezt a kedvező képet mutatják a dél-afrikai halálozási statisztikák. Az Omikron dél-afrikai berobbanása november közepére tehető, akkor indult el az esetszámok drasztikus ugrása. Azóta már eltelt több, mint egy hónap és még mindig alig látszik emelkedés a halálozásban. Egy korábbi kutatás szerint áltagosan 18 nappal következik be a halál a diagnózis után. Akár ezt a számot használjuk, akár óvatosságból egy héttel hosszabb késleltetést, 25 napot, az látszik, hogy messze nem követi le a halálozás az esetszám felfutását.

Forrás: Worldometer

A halálozási és kórházi statisztikák tehát arról tanuskodnak Dél-Afrikában, hogy amióta az Omikron lett az uralkodó variáns, kevésbé súlyos a betegség lefutása.

Ezen túlmenően látszik még egy jó hír az adatokból: valamitől le is lassult az Omikron. A berobbanása idején heti szinten négy ötszörözni is tudott az esetszám, ez mostanra heti másfél-szereződésre lassult.

Forrás: Worldometer

Ezt a lassulást okozhatja az is, hogy már túlterhelődik a tesztelési kapacitás, csak a tünetes eseteket tesztelik, a kontaktokat alig. A teszt-pozitivitási arány valóban felfutott a korábbi hullámok csúcsára, ami erősíti ezt a gyanut. Pontosabb képet kaphatunk, ha a vírus dinamikáját a kórházi adatokból mérjük (igaz, némi késéssel). Az alábbi ábra mutatja a kórházba frissen bekerültek számának heti dinamikáját Dél-Afrikában és Gauteng tartományban, amely az Omikron epicentruma.

Forrás: National Institute for Communicable Diseases, Dél-Afrika

A kórházi dinamika megerősíti az esetszámon látottakat, mely szerint erősen lassul a vírus. Még érdekesebb, hogy Gauteng tartományban, amely időben a legrégebbről mutatja a vírus lefutását, az utolsó hét előzetes adata már stagnálásra utal. Nem tudom, miért látunk ekkora lassulást a vírusban, mindenesetre nem azért, mert a dél-afrikaiak bezárkóztak volna. Az alábbi ábra mutatja a boltok és vendéglátóhelyek körüli mobilitást, amiben semmi lassulás nem látszik az Omikron megjelenése óta.

Forrás: Our World in Data Covid Mobility