Biztos, ami biztos, legyen biztosításod!

Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést okozott, valójában mit is jelent, mi a működésének lényege. Nehéz volt ép ésszel felfogni, hogy (előre) fizetek valamiért (valami ellen), ami talán be sem következik. Vagy – rosszabb esetben – elérkezett az a rossz pillanat, a káresemény, ami ellen kötöttük a biztosítást. Akkor minek kellett a biztosítás? Ezt az emberek találták ki…?

Manapság a biztosítás, a biztonság iránti igényünk életünk szerves részét képezi. Aki biztosítást köt, tudatosan készül a jövőre. Bár a kellemetlen eseményeket kivédeni nem tudjuk, a negatív hatását – pénzügyileg – mindenképpen mérsékelhetjük.

Miért is fontos a biztonság?

Gondoljunk bele! Régebben, a történelem hajnalán, az ember a mindennapi életéért küzdött. A természetben az elemi erőkkel, vadállatokkal harcolt a saját és családja épségéért, élelmet szerzett és még folytathatnánk a sort. Volt igénye a biztonságra?  Természetesen.  Vegyük a családfőt, aki a családban, a közösségben összefogva a többi emberrel, hatékonyabban tudta biztosítani az egyén, és az emberi faj fennmaradását. Persze a mai kor embere, már más dolgokért (is) küzd, így jogosan merülhetett fel a biztonság igénye, mivel nem kell az egész társadalomnak a napi élelem megszerzéséért hajtania, ráadásul a családfenntartásáért már nem feltétlenül a családfő az egyedüli felelős.

A biztonság létrehozására ma már számos lehetőségünk adódik. Ez a befektetések világában jelentheti az anyagi javaink (ingatlanjaink, ingóságaink, pénzünk) nominális, vagy éppen reálérték ének megőrzését. Sokszor nem is tudjuk, de az igénybe vett szolgáltatásaink között több biztosítás is meglapulhat. Érdemes minden választási lehetőségnél alaposan elolvasni az apró betűs részeket, miért fizetünk ennyit.

Védd magad biztosítással!

Ma már az utasbiztosítás alapkövetelménynek számít, az Ingatlanok és a gépjárművek biztosítása szintén elterjedt.  Az ingóságaink, a pénzügyi eszközeink védelmére is vannak megoldások.

Az alapkezelők is alkalmaznak biztosításokat, Bár a pénzügyi termék nevében egyáltalán nem, de végeredményét tekintve, biztosításnak minősül. Legjobb példa a devizaárfolyam mozgásokból eredően keletkezik, ha a forint az amerikai fizetőeszköz, vagy éppen az uniós közös pénz ellen végképp elgyengülne.

A profik biztosítása

A tőkepiacon is alkalmazott biztosításokat fedezeti (hedge) ügyleteknek nevezik. Ezek széleskörűen elérhetők a „profik” számára, határidős és opciós termékek formájában. Alkalmazásuk, költség és kockázat tekintetében is széleskörű tapasztalatot és igen szigorú kockázatkezelést igényel. A kamatok biztosítására is alkalmaznak pénzügyi termékeket a portfoliókezelők, itt a Hold Alapkezelőben is.

Gazdasági körökben ismertebb biztosítási forma lehet a kötvénykibocsátás “következményeként” kialakult csődkockázati biztosítás (CDS), kockázati mutató. Sokan ezt a mércét használják, ami alapján megítélhető egy vállalat vagy állam fizetőképessége – vagy ha ez nincs meg, Damoklész kardjaként lebeg felette a csőd rémképe. Amennyiben a csőd árnyai nyúlnak a kötvénykibocsátó felé, a biztosítás ára természetesen megnövekszik. A 2023-as év eleje a bankpánik időszaka, így erre a mutatóra most többen tekintenek, mint általában.

Egy igazi történelmi példa, amiből igazán sokat lehetett tanulni itt, Magyarországon!

Volt olyan időszak, amikor devizaalapú hitelek térnyerését  a forintalapú kölcsönökkel szemben elősegítette a kamatok közötti különbségből adódó törlesztő részlet eltérés, vagyis a havonta forintban fizetendő összeg alacsonyabb értéke, természetesen az idegen deviza javára. Nagy összegben devizában érkezett a kölcsön a hitelfelvevő számlájára, amit a pénzintézet forintra váltott és forintban nyílt lehetőség a havi részletek  kiegyenlítésére is.

Szerződésben rögzítve volt a cég számára 100 ezer svájci frank, folyósításkor 15 millió forintot ért, így az árfolyam 150 HUF/CHF volt. Az egy éves futamidővel rendelkező kölcsön, a költségekkel együtt, a havi fizetéseket egyenlő részletekben kellett teljesíteni, az egyszerűség kedvéért legyen most 9 ezer CHF, ami a devizapár (HUF/CHF) törlesztési napon esedékes árfolyamán teljesítendő.  Amíg a folyósítási árfolyam közelében plusz-mínusz tíz forint volt a különbség, ez nem okozott komoly nehézséget a vállalkozás számára.

Mivel hitelfelvevőként fontos a biztonság, meg kell vizsgálni, volt-e biztosítás arra az esetre, ha az árfolyam rendkívül kedvezőtlenül alakul?

(Ha devizában veszünk fel hitelt, a kedvezőtlen árfolyamváltozás a saját fizetőeszközünk gyengülését jelenti. A korábbi 150 HUF/CHF árazása 200 HUF/CHF lesz.)

Mint tapasztaltuk, a legtöbb esetben (a lakossági hitelfelvevőknél) nem volt biztosítás, vagyis az aktuális piaci árfolyamoknak (kék vonal az alábbi ábrán) megfelelően történik a törlesztés (sárga oszlop). Ellenben, aki biztosítást fizetett, védve lehetett a nagy ingadozásoktól. Minden havi részlet megfizetése a piaci törlesztési árfolyam alkalmazásával történt mindaddig, míg a biztosítási, esetünkben 160 HUF/CHF árfolyamszintet (szürke oszlop az ábrán) meg nem haladta az árfolyam. Így a törlesztési részletek 1 millió 440 ezer forintnál érték el a plafont. A törlesztési ábra bal tengelye a forintban fizetendő részleteket, míg a jobb tengely az aktuális törlesztési HUF/CHF árfolyamot mutatja.

Történelmi tanulság

A leírtak, az ügyfelek elenyésző részénél, mint biztosítás előfordulhatott. Érdemes volt fizetni érte? A választ történelmileg már mindenki tudja… Mi a helyzet, ha ezt a biztosítási lehetőséget az ügyfél számára felajánlották volna? Biztos lett volna kereslet a termékre?

Viszlát kata, itt az Erté!

Üzleti rugalmasság. Érthetjük alatta a hirtelen felmerülő változtatási kényszerekre való reagálást, ezen belül is inkább az adott helyzet választási lehetőségek közül a pozitív megoldás alkalmazását. Ha gazdasági szempontból nézzük, a válságok mindig ideális környezetet teremtenek az alkalmazkodáshoz, vagyis rugalmasságra ösztönzik a piaci szereplőket – erről mutatunk egy jó példát.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.