Black Monday a Garasin laktanyában

Harminc éve volt az amerikai tőkepiac legcsúnyább hétfője, 22 százalékot esett a piac egyetlen napon. A hétvégén a pénzügyi sajtóban felidézték az egykori drámát és megszólaltattak egy csomó embert, hol volt és mit csinált, miközben folyt a vér a Wall Streeten. Sokuk életének legemlékezetesebb napja volt 1987. október 19.

Tényleg, mit csináltam én 1987 októberében?

Nem is emlékszem rá, valószínűleg olyan nap volt, mint abban az időszakban a többi. Az ideiglenes hazánkban állomásozó szovjet csapatok „rokonszenvét” élvező, a szocialista úton már kissé dülöngélő Kádár-rendszer frissen érettségizettjeként kötelező, 12 hónapos sorkatonai szolgálatomat töltöttem közgázra felvett évfolyamtársaimmal a szombathelyi Garasin Rudolf laktanyában, egy lövész dandár nem túl lelkes honvédjeként. Előadásokat hallgattam az ellenséges olasz hegyivadász lövészek fegyverzetéről, néha pedig gyalogsági rohamokkal bevettük a gyakorlótéren az ún. „osztrák házat”.

Közben nem tudtam, hol van a Wall Street, sem azt, hogy ki az a Dow Jones, nem beszélve az opciókról, program tradingről és a határidős piacokról. Magyarországon nem, hogy tőzsde vagy befektetési alap nem volt, hanem még ÁFA vagy szja sem! (Ez utóbbit két hónappal később, 1988. január 1-től vezették be. Havi 4000 forint fizetésig nem kellett fizetni…)

Félelmetes kontraszt. Pedig három évtized elég gyorsan elrepül. Közben mégis olyan gyökeresen megváltozott az életünk, amit utólag is nehéz felfogni. Vajon most érettségizett gyerekeim is olyan szakmában fognak dolgozni, amely ma még nem létezik? Vajon a következő 30 év kevesebb változást hoz? Nem hinném.

Bónusz a Garasinban katonáskodó táposoknak

Sokáig fogalmam sem volt, ki lehetett Garasin Rudolf, aki előtt „vigyázz menetben” kellett menetelni a szombathelyi kiképző laktanyában, mígnem pár hete a Terror Házában megláttam kopasz fejét egy tablón. Egy tablón, amely az egykori Államvédelmi Hatóság vezetőit mutatta be. Fényképe a legfelső sor középső pozícióját foglalja el, utalva arra, hogy a büntetésvégrehajtás vezetőjeként kiemelt szerepet töltött be az ÁVH szervezetében. Jellemző, hogy 1990-ig viselte a laktanya egy olyan ember nevét, akit már 1955-ben is elmarasztaltak a felügyelete alá tartozó börtönben történt törvénytelenségek miatt.  Pedig nem lehettek túl magasak a standardok…

Kiemelt kép forrása: Return to the 80s