Betiltják-e a bitcoint a háború miatt? – BlokkolóÓra 193.

Lekapcsolták Oroszországot a SWIFT-ről (részben), zároltak számos bankszámlát, zuhan a rubel és az oroszok nemzetközi tranzakciói jócskán megnehezültek. Nem csoda, hogy megnőtt a kriptodevizák iránti keresletük.

A kriptós tranzakciókat nem tudja kontrollálni vagy blokkolni a Nyugat, vagyis kerülőutat biztosítanak a szankciók elől.

Akkor talán be kéne tiltani a kriptót, hogy így tegyünk be még jobban az oroszoknak?

Szélsőséges intézkedés lenne, de háborús időkben sok minden lehetséges. Csakhogy nem lenne sok értelme, inkább csak magunkat lőnénk lábon.

A tiltás hatására biztosan nagyot esne a kriptopénzek értéke. Azonnal hatalmas veszteségeket könyvelhetnének el Nyugaton is mindazok, akik ilyen eszközöket birtokolnak és akiknek kriptós vállalkozásuk van. Ráadásul a tiltás és az áresés ellenére a kriptoeszközök decentralizált hálózatai gond nélkül működnének tovább. Azok ugyanis elképesztően ellenállóak, a világ minden pontján üzemelő sok ezer szervert nem lehetséges egyszerre leállíttatni. Habár az áresés az orosz kriptoeszköz-tulajdonosokat is érintené, de a tranzakcióik továbbra is gond nélkül teljesülnének. A tiltás tehát pont a célját nem érné el.

Ellehetetlenítené viszont azt, hogy a Nyugat kriptós utalásokkal segítse az ukrán ellenállást. A háború kezdete után csupán két nappal az ukrán kormányzat közzétette azokat a Bitcoin és Ethereum címeket (később további blokkláncokat vontak be), amelyekre várják a felajánlásokat. Érkezett is bőven, a mai napig 76 millió dollár értékben.

Bitcoin a háborúban – BlokkolóÓra 191.

Nemrég az ukrán parlament elfogadta a virtuális eszközök szabályozásáról szóló törvényt. A bitcoin, az éter és a többi kriptovaluta eddig jogi szürke zónában volt, azonban mostantól Ukrajnában tiszta szabályok mellett legális a tartásuk, kereskedésük és bányászatuk.

Az ukrán pénzügyi infrastruktúra amúgy is romokban, égetően fontos számukra egy helyettesítő hálózat, amire minden körülmények között számíthatnak. És ez az egyetlen módja annak, hogy bárki pénzügyileg közvetlenül támogassa az ország védelmét. Kár lenne kútba dobni ezt a lehetőséget a tiltással.

Ha a Nyugat úgy döntene, hogy betiltja a kriptót, az ahhoz hasonlítana, mintha letiltaná saját magát a SWIFT-ről, miközben az orosz bankoknak engedné használni a hálózatot.

Ennek pedig semmi értelme sincsen.

A Decent Investments/CryptoPosition csapatával és külsős kriptoszakértőkkel kiegészülve 2018 januárja óta heti rendszerességgel tekintjük át a kriptopiac híreit, eseményeit és aktualitásait. Közben eszmét cserélünk, vitatkozunk, alaposan kielemezünk egy-egy projektet vagy a technológiai újításokat értjük meg mélyebben. E beszélgetéseket BlokkolóÓrának neveztük el. A BlokkolóÓra életünk elmaradhatatlan részévé vált, mindig tanulunk valami újat vagy találkozunk érdekes gondolatokkal. Az ott felmerülő témák közül hétről hétre szemezgetünk néhányat, ennek eredménye a fenti cikk is.

www.superposition.hu