Boom boom boom

Kissé ideggyenge, de valójában jó szándékú kártyapartnerem juttatta eszembe 1999 méltán egyik leghíresebb és többek szerint legidiotisztikusabb kultszámát.

Na meg persze az új CSOK is rímel a számra: a nagyobb családokat támogató intézkedéscsomag várhatóan igen komoly változásokat fog generálni a hazai lakás/építési piacon.

A (legalább potenciálisan) háromgyerekes családokhoz hozzávágott 10 millió+10 millió olcsó hitel,+5 millió áfavisszatérítés, véleményem szerint nagyon komoly építőipari boomot fog generálni. Míg az új lakások áfájának 5%-ra csökkentése elsősorban Budapest, és néhány nagyváros új lakás építését tette sokkal vonzóbbá, addig a CSOK valószínűleg a vidékre fog nagyon hatni.

Nem nehéz elképzelni, hogy egy átlagos vidéki kisvárosban/faluban, esetleg nagyobb városban élő 1, 2, 3 gyerekes család, aki egy 5-10 millió forintot érő lakásban él most, felkerekedik, eladja lakását, vesz belőle egy telket, és a 10+10 millióból (az áfavisszatérítés miatt gyakorlatilag nettó 20 millióról beszélünk!) felhúz egy házat. Ennyi pénzért össze lehet kalapálni egy 80-120 m2-es házat viszonylag jó minőségben, ami valószínűleg sokak számára sokkal vonzóbb, mint az eddigi 50-60-70 m2-es társasházi/lakótelepi lakás, esetleg együttélés nagyszülőkkel, stb., stb. Ahol alacsonyak a telekárak, ott a 10 millió forint is nagy méretbeli ugrást tud lehetővé tenni a család számára, ami a 10 milliós hitellel kiegészülve már nagyot tud szólni. Elég valószínűnek tűnik, hogy a 3 gyerekes családokon kívül az 1 és 2 gyerekes családok egy része is hajlandó lesz bevállalni a harmadik gyereket, ami demográfiailag mindenképpen kedvező és kívánatos folyamat, így akár sokezer, soktízezer család veheti fel a támogatást.

Ha jól értelmezem a KSH adatait, akkor 84 ezer olyan család van, ahol 3 vagy több 18 év alatti gyermek van és 235 ezer, ahol kettő. Természetesen innentől hasraütésszerűen számolgathatunk, hogy vajon ki az, aki akar és tud, és hajlandó, és belefér a határokba, én teljesen tudománytalanul úgy vélem ezekből a számokból, hogy a pénzért cserébe 10-20 ezer kétgyerekes család bevállalhatja a harmadikat, és 10 ezer nagycsalád is felveheti – de ennél akár sokkal nagyobb számok is lehetségesek. Ha ez igaz, akkor ennek a költségvetési vonzata 200-300 milliárd forint, de nem kizárt, hogy ennek harmada vagy háromszorosa lesz. A lényeg két dolog:

1. Senki sem tudja még csak megjósolni sem, hogy mennyien veszik igénybe, de az valószínűnek tűnik, hogy még az óvatosabb becslésekkel számolva is nagy építkezési boom indulhat, aminek egyenes következménye, hogy most igencsak jó lesz házépítőnek lenni: fel fognak menni a bérek, az építési költségek, méghozzá nem kicsit.
2. Ennek a költségvetési vonzata gyakorlatilag beláthatatlan, simán lehet akár éves 100-200 milliárd forint is. Persze mondhatjuk azt, hogy ez társadalmi folyamatokban, illetve a munkaerő-piaci helyzet javításában végül is megtérül, de az tuti, hogy nem számolta és nem is számolhatta ki senki, hogy ez mibe kerülhet. Ebből lehet még nagy meglepetés.

Összegezve: sok százmilliárd forint ömölhet az ingatlanpiacra az új CSOK miatt, ami véleményem szerint elsősorban vidéken okozhat nagyon komoly lakásépítési boomot, de hatása lesz a nagyobb városokra és a fővárosra is. A költségvetési hatások pedig megbecsülhetetlenek. Építkezni pedig várhatóan egyre drágább lesz…

Forrás: www.zsiday.hu