Brazília segít az Eurozónán? Ez már a vég?

Mai a hír, de nem bírok elmenni mellette szó nélkül, miszerint a BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság) fontolgatják, hogy besegítsenek az eurozónának azzal, hogy vásárolnak eurozónás kötvényeket. Forrás itt.

Ha 5 éve valaki azt mondja, hogy Brazília és a Dél-Afrikai Köztársaság kart karba öltve menti meg az Eurozónát az összeomlástól, akkor valószínűleg nyíltan a szemébe nevetek. Ma csak halványan mosolygok. De azért ez a hír akkor is a vicc kategóriába esik. A baj méretét mutatja, hogy ettől függetlenül az IMF igenis le fog ülni a Brics-el, hiszen ma minden jüan, real, rand, rúpia és rubel számít. Persze ha végigolvassuk a cikket elbizonytalanodunk, hogy a hír valóban hír értékű-e vagy csak a fuldokló utolsó lélegzetvételeit hallgatjuk.

Menjünk sorba az országok képviselőinek reakcióján (szinkronban fordítom):

Brazília:
“A Brazilian government source said the country did not intend to use its international reserves of around $355 billion to buy European debt” = Nekünk nagyon sok devizatartalékunk van, ezért stabilak vagyunk, ezt minden nyilatkozatban el is mondjuk. Senki ne is feltételezze, hogy nem így van, de ebből biztosan nem adunk

Oroszország:
“I will not deny or confirm this information,” Lukov said. “Any such information may disturb the markets and potential buyers of the bonds” = fogalmam sincs miről beszélnek, nekem föntről erről az egészről senki nem szólt.

India:
New Delhi would be “cautious” about supporting a plan, an Indian finance ministry official, who declined to be identified, said on Tuesday. = Nem hiszem, hogy adnánk bármit is, de inkább ne is kérdezzenek meg erről.

Kína:
“Central bank adviser Li Dakui suggested China should refrain from buying large amounts of European bonds to focus on its own economy” (Végre egy értelmes hozzászólás) = Mi nem igazán szeretnénk venni.
“The governments of all countries must truly shoulder their responsibilities and deal properly with their own affairs,” = Mindenki küzdjön meg a saját gondjaival. Nálunk is van éppen elég.

Egyébként az is egy vicc, hogy akárhol baj van, mindenhol megemlítik, hogy Kína majd segít. És ebbe szinte minden alkalommal belehisz a piac is.
Pont a napokban terjedt el a pletyka, hogy Kína már tárgyal is az olaszokkal arról, hogy mennyi pénzt költenek el olasz állampapírra. Erre nyilatkozott az olasz – ha jól emlékszem – gazdasági miniszter, hogy valóban tárgyalnak, csak éppen annak semmi köze nincs állampapír vásárláshoz.
Szerintem a reptereket kellene figyelni a speed tradereknek. Ahova kínai delegáció érkezik, ott azonnal venni kell egy kis állampapírt vagy részvényt, mert úgyis kipattan valami pletyka. Aztán persze gyorsan eladni, mert hamarosan érkezik a cáfolat is.

És végül a Dél-Afrikai Köztársaság:
“South Africa is not part of that market at the moment and it’s the big countries, who have $3.2 trillion in reserves” = normális önkritika. Gyerekek! Mi a fenéről beszéltek, mi nem is egy pályán focizunk…

Végkövetkeztetés: Senki nem tud venni semmit. Aki mégis tudna az sem akar. De azért beszéljünk róla. Na éppen ezért nem halad úgy az Eu rendberakás, mint ahogy kellene. Mindenről beszélünk, semmit sem csinálunk. Persze lehet, hogy Brazíliának még jót is tenne, ha bejelentené, hogy vesz. Úgyis gyengíteni akarják a reált… :)

Fotó: www.niticentral.com