Amikor a kötvénypiac buktat kormányt

A kötvénypiac buktatta meg a rövid életű legutolsó brit kormányt, mert a nem eléggé átgondolt, adócsökkentést hitelfelvételből, ergo újabb kötvények kibocsátásából, és nem kiadáscsökkentésből finanszírozni kívánt terveire körülbelül 100 bázisponttal megugrottak a brit kötvényfelárak.  Ez Vakmajom szerint nagy kötvénylikvidálásokat vont maga után (hozamemelkedés egyenlő árfolyamesés) és bedőléssel fenyegetett több nyugdíjalapot, a jegybanknak kellett likviditást pumpálni a rendszerbe, hogy legyen vevő az államadósságra – miközben éppen likviditást szűkít.

Forrás: Bloomberg, FT, Vakmajom Facebook-oldala

Általános tanulság az államoknak, hogy az emelkedő infláció miatt is magasabb kamatkörnyezetben már nem lesz annyi mozgásterük hitelből költekezni, mint volt a ’10-es évek aranykorában, amikor nulla kamatok mellett finanszírozták magukat, a pénzbőségnek vége, nem lehet ugyanazt megtenni, mint az elmúlt évtizedben.

Márpedig ha van egy állam, ahol a GDP 100 százaléka az államadósság, akkor minden 1 százalékos hozamemelkedés hosszabb távon, a magasabb kamatszintek átárazódásával, ami évekig is eltarthat (persze senki nem lát olyan messzire), a GDP 1 százalékával ugró kiadásokat jelent, tehát igen nagy megszorítást eredményez és kényszerít ki az állami költségvetésben.

Nagyon nem lesz mindegy, hogy eddig a centrumban extrém alacsony 0-1 százalék volt az éves kamatkiadás az adósság egésze után, és most lesz 3-5 százalék, a periférián meg eddig volt 3-5 százalék és most lesz 7-10 százalék. Nem az adósság nagysága a fő gond, hanem a kamat nagysága. 200 százalékos államadósságot is vígan lehet finanszírozni 1 százalék kamattal, hiszen csak a GDP 2 százalékba kerül. 60-80 százalékot is nehezen, ha 10 százalék a kamat, hiszen utóbbi a GDP 6-8 százalékát viszi el évente.

MRP= Moron Risk Premium (Hülyeség Kockázati Felára)

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Világvége after Zsiday Viktorral

HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégéről, de lesz böszmeség az Egyesült Királyságban is.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.