Budapest, majd Vlagyivosztok

A múlt hét elején tette közzé a Numbeo, a 2020-as megélhetési költség mutatót, amely segítségével globálisan összehasonlíthatók a városi szintű személyes megélhetési költségek.

A mutatószámot az alábbi részindexek alapján számítják 440 városra (a módszertanról itt olvashat):

Rent index: Az adott város bérleti díjainak becslése a New York-ihoz (New York City) képest. Ha az index értéke például 80, akkor a Numbeo becslése szerint a bérleti díjak ebben a városban átlagosan 20%-kal alacsonyabbak a New York-iaknál.

Cost of Living Index (Excl. Rent): A megélhetési költségek indexe (a bérleti díjak nélkül) a fogyasztási cikkek árszintjének relatív mutatója, amelybe beleszámítják az élelmiszerek, az éttermek, a szállítási költségek és a közműszolgáltatások árszintjét. Ez az index nem tartalmazza a lakhatási költségeket, mint például a bérleti díjat vagy a lakáshitelek költségeit. Ha egy város megélhetési költségindexe 120, az azt jelenti, hogy Numbeo becslései szerint az adott város 20%-kal drágább, mint New York.

Groceries Index: Az adott város élelmiszerpiaci árszintjének becslése a New York-hoz viszonyítva.

Restaurant price index: Az éttermek és bárok kínálatában szereplő ételek és italok árainak összehasonlítása a New York-iakkal.

Local Purchasing Power Index: A helyi vásárlóerő index a relatív vásárlóerőt mutatja az adott város átlagbére alapján. Ha a vásárlóerő például 40, ez azt jelenti, hogy az adott város átlagos fizetéssel rendelkező lakói átlagosan 60%-kal kevesebb árut és szolgáltatást tudnak vásárolni, mint az átlagos fizetésű New York-i lakók.

Néhány adat a listából:

A Numbeo szerint 2020. elején a legdrágább város Zürich, majd őt követi Bázel, Lausanne, Genf és Bern, azaz a listát (kimagasló értékekkel) svájci városok vezetik.

Utánuk négy norvég város következik, közéjük ékelődik be (Bergen elé) az izlandi Reykjavik (9.).

Bergen után hajszállal lemaradva New York jön (11.) csupa százas értékkel mivel New York értékei képezik a lista viszonyítási pontját. (a listában Brooklyn külön mérési egységként szerepel)

New York után San Francisco (12.), majd az alaszkai Anchorage (13.) következik, Budapest mellett Debrecen és Szeged is szerepel a listában a 274., 305., 311. helyen.

Néhány további város helyezése a listában:

Washington (17.)
Tokió (18.)
Párizs (24.)
London (28.)
Róma (114.)
Bécs (166.)
Berlin (177.)
Barcelona (202.)
Madrid (206.)
Athén (209.)
Ljubljana (215.)
Zágráb (233.)
Prága (244.)
Pozsony (248.)
Moszkva (251.)
Peking (261.)
Shenzen (268.)
Varsó (270.)
Guayaquil (Ecuador) 273. (ezt a várost kizárólag azért tettem be ide, mert közvetlenül Budapest előtt van a szintén equadori Quito-val együtt)
BUDAPEST (274.)
Vlagyivosztok (275.) :) (igen, rögtön Budapest után, szinte ugyanolyan értékkel)
Rio de Janeiro (278.)
Szófia (297.)
Bukarest (304.)
DEBRECEN (305.)
Belgrád (308.)
SZEGED (311.)
Isztambul (325.) (Európa legnépesebb települése)
Buenos Aires (367.)
Kairó (393.)
Thiruvananthapuram  (440.)
Utóbbi város a lista utolsó helyezettje. Az utolsó 25 helyen néhány Pakisztáni város kivételével kizárólag indiai városok helyezkednek el.

A listát évente kétszer készítik el, minden év januárjában és júliusában.

Ha az év-választóban visszaugrik egy évet, nagy különbségeket nem fog látni a 2019 eleji adatokban a jelenlegiekhez képest, de ha 10 évre visszatekint, akkor szerintem sok meglepetés éri majd.

 

Forrás: Numbeo