Kincs a körúti árnyas fa

Vakmajom szerint helyenként nagyon klassz, amit faápolás címén látni lehet Budapesten.

1. Nem mindenhol van az, hogy belesomjuk a facsemetét valami minimál gödörbe az aszfaltban-térkőben, program pipa, aztán kipusztul, hanem itt-ott utógondozást is látni – mint az alábbi képen, az Újpesti rakparton. Rendszeresen megtöltött öntözőzsákból kapják a facsemeték a vizet, élnek és virulnak. Évtizedekig nem pótolták itt a fákat.

2. A szépen „befásított” körút ostorfáinak éppen zajló nyári metszése, alsó ágaiknak levágása, a fák “felstuccolása” is igen szakszerű. Akkor végzik, a vegetációs periódus közepén, amikor már nem lesz tőle erős hajtásnövekedés, de a sebek, amelyeket gondosan lekezeltek, még jól hegednek. Ez a kétféle ostorfa – keleti és nyugati – a favilág csodái, megélnek minimális életfeltételek és nulla locsolás mellett. Az újabban ületett celtis australis még szebb is, gyorsan nő, nem csüng, nem sarjadzik és erős felfelé hatoló koronát növeszt. Gyönyörű városi fa. A régen elviselhetetlenül napos körút szinte végig kellemesen árnyékos lett tőlük.

A városi faszaporulat nyilván messze van az optimálistól. Nagyon sok pénz kéne hozzá, amikor a korrekt ültetéshez, az elég nagy ültetőgödör kialakításához a közműkiváltások akár 2000 euró/fa (!) költségre rúghatnak, pénze az meg semmi a fővárosnak, csoda, hogy működik bármi, de legalább azzal, ami van, próbálnak észszerűen és szakszerűen gazdálkodni. Ahhoz meg nem kell méregzöldnek lenni, hogy belássuk, az árnyat adó városi fa nyáron milyen jó.

És a mai munka 30 év múlva hozza meg a gyümölcsét.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

A legélhetőbb lakótér valami ilyesmi

35 éves évfordulóját ünnepli a Jardínes del Turia, egész Spanyolország legnagyobb városi parkja, ami 10 kilométer hosszan szeli át Valenciát egy régi folyómederben. Ez egy igazi urbánus kincs Vakmajom szerint.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.