Apróságból büntetőügy – egy bankszámla öröklésének elrettentő története

Új szakaszába érkezett az Örökös dilemmák videósorozat. Nézői visszajelzésből lett epizód. Ez alkalommal a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke, Dr. Parti Tamás a vendégem, aki saját maga jelezte, hogy szívesen kiegészítené az Örökös dilemmák első részét egy valóságban is megtörtént büntetőüggyel és annak tanulságaival.

Az esetben egy rendkívül egyszerű dolog történt. Meghalt a számlatulajdonos és a meghatalmazottja ezt nem jelentette be (időben) a bank felé, hanem még a bejelentés előtt (egyébként jóhiszeműen) utalt ki az elhunyt számlájáról kisebb összegeket az elhunyt gyerekei számára. Ebből az egyszerű esetből aztán közel három évig tartó büntetőügy lett…

Azért különösen fontos az eset, mert gyakran fordul elő, hogy a számlatulajdonos megadja házastársát vagy gyerekét meghatalmazottként saját bankszámlája vagy értékpapírszámlája felett. Sőt az sem ritka, hogy még élete során a másik fél intézi mondjuk a közműszámlák vagy más utalások kifizetését. Az is megesik, hogy tévesen a házastársak közös tulajdonúnak vélnek egy egyébként jogilag csak az egyikük tulajdonában lévő bankszámlát. Ezeknél az eseteknél, minden jóhiszeműség mellett is csak egy kis figyelmetlenségre van szükség ahhoz, hogy a fenti eset velük is megtörténhessen.  

Az epizódban arról is szó esik, hogy általában a meghatalmazott legnagyobb megdöbbenésére, miért nem adhat ki semmilyen információt a bankár a számlatulajdonos halála után az egyébként hosszú évek óta ismert és a számla fölött anno hivatalosan is meghatalmazott házastársnak vagy gyerekeknek.

Sajnos még a hosszú közös múltat megélő, bizalmi kapcsolatokban is komoly sérülést okozhat az az esemény, amikor ez a valóságban megtörténik. Mennyivel hasznosabb lenne, ha mindenki, aki értékpapírszámla vagy bankszámla felett meghatalmazott, inkább megnézné ezt az örökös dilemmák epizódot…

Tanulságos és érdekfeszítő történet következik, ahol nézőink jobban beleláthatnak abba, hogyan is zajlik egy eljárás egy ilyen egyszerű ügynél, és mennyire fontos, hogy az utódlásunkat időben átgondoljuk, rendezzük.

Hasznos időtöltést kívánok az epizódhoz!

Itt találja az Örökös dilemmák korábbi epizódjait.

Ha van olyan esete, amit örülne, ha feldogoznánk egy későbbi Örökös dilemmák részben, esetleg lenne építő visszajelzése vagy többet szeretne tudni az epizódsorozatban érintett témákról, közvetlenül eléri Soós Pétert a privatvagyonkezeles@hold.hu e-mail címen. Várjuk olvasóink, nézőink kérdéseit és kendőzetlen véleményét, mert mi ebből tanulunk a legtöbbet.