Cash is king

A kormány legújabb kiszivárgott/kiszivárogtatott ötlete, a pénzügyi tranzakciós adó a jelenleg megszellőztetett formájában óriási melléfogás lenne. A hírek szerint ugyanis a terv az, hogy az utalásokat, banki be- és kifizetéseket, pénzfelvételeket, pénztári forgalmat, csekkes fizetést, stb. büntetnék az új adóval. Egy ilyen adó hatása nyilvánvaló: az emberek kevésbé szívesen fognak bankolni, hanem amit lehet, azt készpénzben fognak intézni, mert azt nem adóztatja meg az állam. Ez természetesen abszolút ellentétes a gazdaság érdekeivel, hiszen a már amúgy is magas készpénzhasználat további növelése újabb lökést adna a feketegazdaság terjedésének.

Tudjuk, hogy Magyarországon a feketegazdaság erős jelenléte miatt hagyományosan” magas a készpénzigény, a készpénz tartása a gazdaság méretéhez képest, a mellékelt tanulmányban számos ábra van erről:
https://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/ENMNB/Kiadvanyok/mnben_mnbfuzetek/WP_2011_10.pdf )

Amennyiben a kormányzat büntetni fogja a banki tranzakciókat, akkor az természetes módon méginkább a készpénz felé hajtja majd a lakosságot, és nem titok, hogy a sok készpénzes tranzakció, amit senki nem lát, nem tud követni, a korrupció, az adócsalás és a bűnözés melegágya. Fejlődni vágyó országokban a cél a készpénzes fizetések csökkentése, az elektronikus növelése, ami nagyobb átláthatóságot, követhetőséget, javuló adómorált és csökkenő feketegazdaságot hozhat. Ezt úgy lehet elérni, ha elősegítjük az elektronikus fizetéseket és visszaszorítjuk a készpénzhasználatot – a fejlett, nyugati országokban igen erősen erre mennek. Ezzel a kormány állítólagos ötlete teljesen szembemegy. A sok vad találmány közül ez egy újabb olyan elképzelés, ami – ha bevezetik – csökkenteni fogja a növekedési potenciált, szürkíti a gazdaságot, azaz hosszútávon erősen negatív.

Pedig ez a történet valójában nem szól másról, mint arról, amit már a bevezetésük pillanatában tudni lehetett: a kormány – ha ragaszkodik egyéb elképzeléseihez – akkor nem tudja, nem tudhatja kivezetni a szektorális válságadókat, azok nélkül óriási lyukak lennének a költségvetésben. Ez a pénzügyi tranzakciós adó is csak a bankadó más verziója. A jövő évtől lassan kivezetendő bankadó helyett most egy más néven, más formában terhelnének adót a pénzügyi szektorra, azaz valóban kivezetik majd a bankadót, de helyette bevezetnek valami mást, ami ugyanannyit hoz. A többi szektorális különadót sem lehet természetesen kivezetni, az is nagyon hiányozna, ezért nyilván ugyanígy fognak eljárni majd a telekomadóval (ott lesz például percadó), meg a kiskeradóval (ott meg mondjuk perecadó).

Az elképzelés – ha igaz – nagyon rossz és nagyon káros.

/Véleményem szerint a helyesebb megoldás a költségvetés kiegyensúlyozására a hitelesség megteremtése lenne, ami sokkal többet hozhatna, mint a fent leírt barkácsolás. Alternatív verzió lenne az egykulcsos SZJA kulcsának megemelése és/vagy az SZJA-ból leírható ingatlanadó bevezetése is, mely utóbbi a korábban eltitkolt jövedelmekből származó vagyonokat megadóztatná – a klasszikus minimálbéres vállalkozó 8 szobás házát – de a rendes” fizetéssel bíró, normálisan adózóknak nem jelentene többletterhet. A fentinél egyébként szerintem még az ÁFA-kulcs 27-ről 30%-ra emelése is jobb lenne talán – bár ezen is lehet vitatkozni…/

Forrás: zsiday.hu