Céges megtakarítások 2023-ban – Hogyan?

A tavalyi év gazdasági és pénzügyi tapasztalatai óvatos léptekre késztetik a vállalkozókat 2023-ban, de okosan intézve a pénzügyeinket rengeteg jó alternatívája marad a spórolt pénzünk párnába varrásának. Sőt, dübörögnek az állampapírhozamok, és más oldalról is érkezhet támogatás a cégeknek, úgy fest, még idén feltámad hamvaiból a pályázati kultúra. De mi a befektetési és pénzügyi prognózis erre az évre, amelyek akár a kisvállalkozóknak is jó lehetőségekkel kecsegtetnek? Nagy Attila, a HOLD Alapkezelő vezető online vagyonkezelő bankára segítette a Billingót az eligazodásban.

Milyen lehetőségek kecsegtetnek idén?

Nagy Attila szerint nehéz évtizedet vetítenek előre a jelenlegi negatív strukturális tényezők, befektetés szempontjából a magas kamatszint pedig a vállalati fejlesztések gátja is lehet. Haladni, a lehetőségekkel élni viszont érdemes. Nem véletlenül vannak a piacon adótanácsadó és vagyonkezelő cégek, ugyanis ahány vállalkozás, annyiféle jó döntés létezik. Érdemes személyre szabott lehetőségek után nézni. S hogy jelen állás szerint mi vár ránk legalább decemberig?

“Bár a profitok valószínűleg romlani fognak, kedvező strukturális változások történnek: beruházási boom-ot segítő lazább költségvetési politika, negatív kamatkörnyezet eltűnése, energiafüggetlenség irányába történő elmozdulás és hatékonyságnövelő alkalmazkodás. A magasabb gázár rontja Európa versenyképességét, de a külső egyensúly a cserearány-romlás után rendben van.”

Az infláció csökkenhet az ellátási problémák oldódása, a nyersanyagárak visszaesésének, valamint a készletek leépítésének köszönhetően Nagy Attila szerint, és idővel a lakásárak és lakbérek csökkenése is dezinflációt hozhat, de azért figyelni kell majd az egyelőre ismeretlen kockázati tényezőkre.

Nagy Attila, a HOLD vezető online vagyonkezelő bankára

A vállalkozások befektetési lehetőségei 2023-ban

“Láthatóan lassul az autóipar és az elektronikai szektor, szinte leálltak a magánszemélyek által indított építőpari beruházások, ami annak is köszönhető, hogy a használtlakás-piac teljesen belassult év végére. Ha nincs vétel, nincs felújítás. Érdemes úgy növelni a készleteket, hogy a likviditás ne sérüljön” – javasolta a szakember, aki mindemellett remek lehetőségeket is lát.

Új pályázati ciklus indul, ami a tavalyi megcsappant lehetőségek után némi reménysugárt jelenthet a fejleszteni kívánó vállalkozásoknak. 2300 milliárd forint érkezik majd erre a célra. Hogy ne maradj le a számodra releváns pályázatokról, légy mindig up to date.

Vagyonkezelési lehetőségek

Vagyonkezelés a legjobb azok számára, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének a céges megtakarításokkal foglalkozni. Ennek egyes elemei:

A bankbetét a legegyszerűbb főleg, könyvelési szempontból, de jelenleg szinte csak privátbanki ügyfelek kapnak érdemi betéti kamatot, ők is többnyire csak akkor, ha igénylik. Előnye, hogy kiszámítható, pontosan látszik a tőke és kamat kapcsolata. Hátránya, hogy kis összegeknél többnyire nem elérhető, és leginkább csak rövid távon lehet érdemi kamatot kapni.

Állampapírhozamok egy év alatt több mint 10 százalékot emelkedtek, korábban nem, vagy alig lehetett cégek esetén állampapírhozamot elérni. Most azonban éven belül akár évi 13-15 százalékos hozammal is elérhetőek. Az állampapírok világában kevésbé járatosak számára arra kell figyelni, hogy ha lejárat előtt van szükség a pénzre árfolyamveszteség és visszaváltási költség is lehet. Lejáratig tartva ezek a költségek nem merülnek fel.

Nem jellemző, hogy cégek részvényportfóliót építenek, leginkább a privát portfóliókkal teszik ezt meg a cégvezetők. A részvénypiacok esetén nagy visszaeséseket láthattunk az elmúlt időszakban. Részvényt akkor érdemes venni, amikor „olcsó” és a piac kedvezően alakulása várható. Jó beszállási lehetőségek kínálkoznak, de folyamatosan vannak olyan tényezők, melyek mindkét irányban befolyásolják a részvény árfolyamát.

Befektetési alapok

Ha befektetési alap mellett dönt a vállalkozás, fontos olyan termékbe fektetni, amivel garantáltan nem tud bukni a cég.

Vállalkozások többsége számára elengedhetetlen ingatlanba fektetni a pénzt, akár telephelynek is jó lehet, sokaknál a tőke legnagyobb részét képezi így. Rendkívül előnyös és időtálló befektetés, a hátránya viszont, hogy magas kötvényhozamok vagy geopolitikai feszültség esetén illikviddé válik. Korszerű ingatlan felé érdemes kacsintgatni, a megemelkedett energiaárak a szigetelés nélküli házak adás-vételének nem tesznek jót.

Fotó: Shutterstock

A kötvények és részvények különböző futamidőkkel

  • Rövid futamidejű kötvényalapok esetén nagyon kicsi az árfolyamkockázat, korábban ezek voltak a pénzpiaci alapok, 2010 előtt nagyon szerették a cégek és könyvelőik is. Ma újra favorit lehetőség a cégek életében. Jelenleg 12-15 százalékos éves hozamlehetőséget kínál, többnyire magyar államkötvényeket tartalmaz, de csak az egyetlen befektetési alapot kell könyvelni.
  • Hosszabb futamidejű kötvények esetén nő a hozam lehetősége, de a kockázat is, mert a kötvények átárazódnak. Ha emelkednek a kötvényhozamok, könnyen lehet mínuszos a befektetés, főleg rövid távon.

Részvényalapok esetén több részvény van becsomagolva egyetlen termékbe és a portfóliókezelő dönti el, mikor melyik részvényt tartsa, adja-vegye. Előnye, hogy szintén csak a befektetési alapot kell könyvelni, és nem több tucat részvényt.  Kiválasztásában – egyáltalán bármilyen befektetési portfólió összeállításában – gyakran érdemes „profik”, tehát vagyonkezelők szakértelmének bizalmat adni.

A cikk eredetileg a Billingón jelent meg, 2023. február 6-án.

Jó most az ingatlanbefektetés?

Nagy Attila: Az elmúlt évek egyik sztárbefektetése volt az ingatlan. Aki csak tehette, ingatlant vett – kis önrésszel hitelből, vagy hitel nélkül. Egyelőre úgy néz ki, hogy ez a korszak lezárult. Véleményem szerint a mai kamatkörnyezetben készpénzből nem éri meg befektetési ingatlant venni, főleg rövid távon.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.