Charlie örök

Elhunyt a befektető, Charlie Munger – Warren Buffett harcostársa , akitől talán a legtöbbet lehet tanulni. Szerencsére munkássága örökké velünk marad.

Aki csak egy írást szeretne olvasni tőle, annak Cser Tamás vezető részvényportfólió-kezelőnk ajánla figyelmébe a következő viselkedési közgazdaságtani témájú beszédének leiratát:

The Revised Psychology of Human Misjudgment, by Charlie Munger

The Psychology of Human Misjudgment is considered the magnum opus on why we behave the way we do

Forrás: safalniveshak.com

12+1 legjobb idézet Charlie Mungertől

(Boóc Péter vendégszerzőnktől)

1. “Ha a sz*rt mazsolával kevered, az attól még sz*r marad” – gondolatok a 2000-es Berskhire-részvényesi találkozóról, akkor még az internetbuborékos részvényekre vetítve. Később többször használta ezt a hasonlatot a kriptókra is.

2. “Ha én ilyen optimista tudok lenni ennyire közel a halálhoz, akkor Önök talán el tudnak viselni egy kis inflációt” – az inflációt egy állandónak vette, ahogy a tőkeköltséget is, egy megváltoztathatatlan körülménynek, ami nem befolyásolta az optimizmusát a jövőt illetően.

3. “Ha az emberek nem követnének el ennyi hibát, Warren, mi nem lennénk ilyen gazdagok” – 2015-ös Berkshire-találkozó, válaszolva Buffett egy kérdésére.

4. „Az emberek túl sokat számolnak, és túl keveset gondolkodnak” – gondolatok a számítógépről és arról, hogy előbb mindig a nagy képre érdemes fókuszálni és csak utána érdemes Excel-bűvészkedni.

5. “Ha azt gondolod, hogy az IQ-d 160, de a valóságban 150 akkor katasztrofálisan fogsz teljesíteni az életben. Sokkal jobb helyzetben vagy ha a valóságban 130 az IQ-d, de azt hiszed, hogy csak 120” – többször nyilatkozott a szerénységről és arról, hogy mennyit számít, ha nem gondolsz többet magadról, mint ami vagy.

6. “A boldogság első szabálya az, hogy csökkentsd az elvárásaidat. Így házasodtam meg én is. A feleségem csökkentette az elvárásait” – humora kikezdhetetlen volt, a legváratlanabb helyzetekben tudta egy jó viccel lazítani a beszélgetést.

7. “Nem tombol benned az irigység és az ellenszenv, nem költesz többet, mint amit keresel, vidám maradsz a gondjaidtól függetlenül, megbízható emberekkel működsz együtt és csinálod a dolgod” – válaszolva a kérdésre, hogy szerinte mik a legfontosabbak egy minőségi élethez.

8. “Így, hogy minden lufit felfújtak és a kamatok meg lecsökkentek, az fog történni, hogy a millenial generációnak sokkal nehezebb dolga lesz a vagyonépítésben a mi helyzetünkhöz képest. Viszont ez azt is jelenti, hogy a következő generáción belül a gazdagok és szegények közötti olló már nem lesz olyan nagy, tehát Bernie tulajdonképpen úgy nyert, hogy nem is tud róla” – tökéletesen látta a boomer és a millenial generáció közötti áthidalhatatlan vagyoni szakadékot és érdekesen fogalmazta meg Bernie Sanders baloldali nézeteinek győzelmét a következő generációban. Mindezt 97 évesen.

9. “A kapitalizmus bukás nélkül olyan, mint a vallás pokol nélkül” – tökéletes egymondatos a rendszerbe épített visszacsatolásokról.

10. “A nagy pénz nem a kereskedésben, hanem a kivárásban van” – nem volt az az ugrálós típus.

11. “Úgy tölts minden napot, hogy estére mindig legyél egy kicsit okosabb, mint amikor felébredtél” – könyvmoly volt, rengeteget olvasott. A gyerekei azzal cukkolták, hogy egy könyvtár volt, lábakkal.

12. “Minden alkalommal amikor azt hallod, hogy korrigált EBITDA, akkor bátran cseréld ki ezt a szót kamu eredményekre” – utalás arra, hogy hogyan próbálják egyes vállalatok az adót, amortizációt, tőkeköltséget és az értékcsökkenést nem valós költségként megjeleníteni a könyveikben (ezáltal profitábilisnak feltüntetve magukat).

+1: “Egy remek vállalat egy korrekt áron sokkal jobb vétel, mint egy korrekt vállalat remek áron” – a minőséget kereste, minden körülmények között, ez volt a nagy tanítás, amit Buffettnek átadott, aki ezáltal változtatta meg a stratégiáját és kizárólag minőségi vállalatokban vásárolt részesedést.