Chipgyártás: nagy pénz, nagy foci

A német Infineon 5 milliárd eurós gigaberuházással chipgyárat hozna létre Drezdában. Nagyon kell a chip, amikor már a mosógép is új programokat tölt le a netről, az autókról ne is beszéljünk – olvasható Vakmajom bejegyzésében.

A projekt néhány érdekessége:

1. Hogy hol csinálja; nem valahol Ázsiában, ahol elvileg olcsóbb lenne, nem is Kelet-Európában, hanem otthon. Trend a termelés hazahozása, geopolitikai szempontból biztonságosabb helyekre terelése.

2. Csupán ezer embert foglalkoztatna. 5 millió euró (2 milliárd forint) egyetlen munkahely létrehozása – nyilván nagyon automatizált lesz a gyártás. Ilyen alacsony élőerővel nem akkora gond, hogy drágább Németországban gyártani valamit, a robot ugyanannyiba kerül itt is. Úgy hal ki a munkaerő a modern gyárakból, mint a mezőgazdaságból az ipari forradalom után – és mégis munkaerőhiány van, mert keletkeznek a munkahelyek máshol.

3. Ekkora értéket előállít egyetlen ember évente, szintén 5 millió eurót, 2 milliárd forintot, ha igaz, hogy az üzem évente termel majd annyi bevételt, mint amennyibe került felépíteni, ilyen érték előállításából lehet magas, sokezer eurós fizetéseket fizetni. Gumigyárból, akksigyárból, olcsó, krampácsoló összeszerelőüzemből nem – a fizetés az előállított értéken múlik. Nem véletlen például, hogy Észtország tudatosan kerülte az összeszerelőüzemek megtelepülését, nem akart buta olcsójánosországot, se olyan munkahelyeket, amelyek aztán majd megszűnnek.

A gyár látványterve, Fotó: Infineon, Vakmajom Facebook-oldala

4. A német cég persze állami támogatásra is ácsingózik (“Adequate public funding is required for the investment decision”, aha…). Az európai politikusok nagyon mantrázzák, hogy jobb lenne több chipgyártás Európában, amelynek a globális piaci részesedése csak 10 százalékos (például mi van, ha Kína megtámadja Tajvant, ugye, és kiesnek tajvani gyártók), készül is egy “European Chips Act”,15 milliárd euróval, nyilván abból szeretne kikanyarítani.

Biztos menni fog… Nem szép dolog a közpénzt csapolni, de ha van forrás és különösebb pántlika nélkül adják, a részvényesek nem fognak zokogni tőle, az biztos.

Nagy pénz, nagy foci.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.