Clean Energy: kidurrant a zöld buborék


A rekordgyorsasággal és rekordmértékben zajló amerikai 10 éves nominál- és reálhozam-emelkedéssel párhuzamosan kidurrant a „zöld” buborék, azaz leértékelődött az energiaátmenethez kötődő és arra specializálódó társaságok részvényárfolyama – a megújuló értéklánc több szintjén is.

A bejegyzés a Tele Energiával sorozat része.

Az ábrán a WilderHill Clean Energy Index teljesítménye látható, amely 74, a klímavédelem jegyében ténykedő vállalatot foglal magában. A 2020 végi árfolyamcsúcshoz hozzájárult az akkori rendkívül laza monetáris politika, a nulla közeli kamatszint, a részvénypiacon kialakuló ESG-mánia és az iparág gyors és részvényesi étéket teremtő növekedési ígéreteiben való erős hit.

Bár a társaságok java része nagy lépésekkel haladt előre a kapacitások kiépítésében, a részvényesek mégis hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt időszakban, aminek több oka is van.

1.) A megugró hozamok leértékelték a meglévő kapacitások cash flow termelését.

2.) A 2020 végi csúcsár jelentős részét adó “jövőbeli növekedés” (jelen)értéke szintén nyomás alá került az emelkedő hozamkörnyezetben.

3.) Az expanzió a tervekhez képest döcögősebben halad. Operációs malőrök, inflációs költségnyomás, növekvő finanszírozási költségek és erőteljes verseny miatt a vártnál jóval alacsonyabb részvényesi értékteremtéssel zajlik.

4.) Az ESG-őrület is józanabb szintre kapcsolt.

Mindezek hatására mára már „value szemüveggel”, azaz értékalapon is vonzónak tűnő árazási szintekre érkezett a szektor. Érdemes azonban továbbra is „észnél lenni”, azaz szelektívnek lenni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ebből az egyértelműnek tűnő energiapiaci beruházási megatrendből a részvényesek is sokat profitálnak majd.

A verseny igen erős az értéklánc minden pontján és vannak technológiák, amelyek vélhetően örök beváltatlan ígéretek maradnak. A komponensek termelőkapacitásainak terén a kínai túlkínálat, az erőművek esetében az ESG-elvásárok alatt álló nagy nemzetközi cégek ádáz versenye szorítja le a részvényesek által realizálható értéket és hajtja azt a fogyasztók és végsősoron Földünk számára.

A szerző, Szőcs Gábor a HOLD Orion Befektetési Alap portfóliókezelője. 17 éve követi az energia- és részvénypiacokat. Az Orion Alap egyik stratégiai célja, hogy globális palettáról válogatott alulértékelt energia-, közmű- és nyersanyagpiaci részvénybefektetésekkel növelje az alap hozamát.

Tele Energiával