COGITO ERGO SUM

A közelmúltban Németországban jártam, ahol egy ingatlanbefektetésekre specializálódott tőzsdei cég pénzügyi igazgatójával és befektetési kapcsolattartójával találkoztam. A vállalat néhány hónapja került érdeklődésünk középpontjába, a pénzügyi jelentések és elemzések részletes tanulmányozását követően továbbra is érdekes befektetési célpontnak tűnt, ezért feltétlenül szükségét éreztük a menedzsmenttel történő személyes konzultációnak. A tárgyalás végén némi útbaigazításért fordultam vendéglátóimhoz, hiszen a vállalat portfóliójában található ingatlanok közül több is a közelben feküdt, ezeket szívesen felkerestem volna személyesen. A befektetési kapcsolattartásért felelős igazgató felajánlotta segítségét, így az ő idegenvezetésével vágtam neki a túrának.

A végeredmény egy nagyjából kétórás városnézés lett, melynek során 6-8 épületet látogattunk meg, élénk szakmai párbeszédet folytattunk a német ingatlanpiac sajátosságairól, a főbb nemzetközi tendenciákról és a vállalat jövőbeni lehetőségeiről. Dolgunk végeztével köszönetet mondtam az idegenvezetésért, mely különösen kellemes meglepetés volt számomra, hiszen az általam képviselt portfóliók egyáltalán nem rendelkeztek érdemi tulajdonrésszel a vállalatban, cégünk pedig meglehetősen ismeretlen a német tőkepiaci szereplők körében. A befektetési kapcsolattartó szerint azonban mindez teljesen természetes, hiszen fontos számukra a tőzsdei jelenlét, segíti őket a forrásgyűjtésben, illetve alternatív finanszírozási forrásként szolgál számukra. (Itt érdemes megjegyezni, hogy az említett cég – történetében először – a közelmúltban bocsátott ki átváltoztatható kötvényt, mellyel a lejáró banki finanszírozásait kívánta kiváltani.)

Miért éreztem fontosnak a fenti tapasztalat megosztását? Mert rávilágít a tőkepiacok egyik legfontosabb funkciójára, nevezetesen a megtakarítások hatékony és ellenőrzött formában történő közvetítésére. A fenti példában szereplő vállalathoz hasonlóan, sok cég érzi fontosnak a tőzsdei jelenlétet, hiszen ennek köszönhetően időről időre új beruházásokat indíthatnak, melyek munkahelyeket teremtenek, ezáltal hozzájárulnak a társadalom tagjainak boldogulásához és növelik az állami adóbevételeket. (Történik mindez a pénzügyi szabályozó hatóságok szigorú ellenőrzése mellett.)

Miért érzem fontosnak, hogy felhívjam a figyelmet erre az alapvető összefüggésre? Mert az elmúlt időszakban egyre gyakrabban találkozom olyan gondolatokkal, amelyek a tőkepiacok szereplőit felelőtlen spekulánsokként állítják be, egyfajta misztikus világnak tekintik ezt a közeget, melynek szereplői bennfentes információk birtokában, a kisbefektetők kárára érnek el mérhetetlen, megengedhetetlen profitokat. Se szeri, se száma a népszerűbbnél népszerűbb összeesküvés-elméleteknek, melyeket sokszor akár egyetemet végzett, nem egyszer közgazdasági diplomával rendelkező emberek terjesztenek rendkívül meggyőzően, miközben egy pici fáradtságot sem vesznek arra, hogy egy kicsit jobban megismerjék ezt a sokaktól valóban távol álló világot. Természetes folyamat, hogy az ilyen irányú nézetek erősödnek egy-egy gazdasági, pénzügyi válságot követően, ám a negatív tapasztalatok ellenére érdemes vigyázni a messzemenő következtetések levonásával, az általános érvényű kijelentések, népszerű elméletek terjesztésével. Sajnos orvosi műhibák is előfordulnak, mégsem állíthatjuk, hogy az orvosok nagy része szakmailag alkalmatlan feladatának ellátására. A témával korábban Citadella kolléga „GONDOLATOK” című bejegyzésben már foglalkozott, melynek végkövetkeztetésével teljesen egyetértek. Tapasztalatom szerint ez a szakma sem különbözik lényegileg a többitől, hosszú távon a kitartó, szorgalmas és elhivatott emberek tudnak igazán sikeresek lenni.

Eddigi elemző munkám során sokféle vállalattal és iparággal foglalkoztam már, melyekkel kapcsolatban természetesen nekem is voltak percepcióim. Azonban minél alaposabban beleástam magam egy-egy témába, annál inkább felismertem, hogy mennyire sokrétű, összetett esettel van dolgom, mekkora hibát követtem volna el, ha túl hamar feladom a vizsgálódást, ha korlátozott információk alapján, túl korán hozok ítéletet. (A tőkepiaci szereplők számára az ilyen jellegű hibák nagyon fájdalmasak lehetnek, sokba kerülhetnek.) Hasznos tapasztalat ez, melyet a magam részéről a mindennapok során igyekszem szem előtt tartani.