Concorde 2000 éves jelentés – előtérben az illikvid részvények

Jelentős súlyt képviselnek a kisebb likviditással rendelkező papírok is a Concorde 2000 alapban, derül ki az alap éves beszámolójából. Emellett megtudhattuk, hogy melyek voltak az alapkezelő legjobb és legrosszabb döntései a tavalyi év folyamán.

Az Alap az évet 810,7 millió forint saját tőkével zárta az 1998. évi 347,3 millió forinthoz képest, azaz a saját tőke összege az elmúlt egy év során 133 százalékkal nőtt. Ebből 347,4 millió forint volt a további tőkebeáramlás összege, míg 115,9 millió forint a portfolió-kezelési tevékenységből adódik csökkentve a működési költségek növekedésével.

Az alapkezelő legjobb üzlete a Cofinechez kapcsolódik, egyszer realizált rajta 20,5 millió forint nyereséget, majd egy újabb pakettel az 1999. december 31-i állapot szerint további 11,1 millió forint nyereséget értek el. Hasonlóan kellemes történet a Brau, amelynél először a 3,3 millió forintos bekerülési árhoz képest 5,2 millió forint profitot értek el, majd az év végi állapot szerint is van még mintegy 10 millió forint nem realizált árfolyamnyereség. A Brau ráadásul az év eleje óta még további 25 százalékot erősödött. Kevésbé számít sikertörténetnek a Graboplast és a Pannon-Flax esete, a Grabo részvényeiből 17,79 millió forint összegért vásároltak, majd 4,7 millió forintért értékesítették, a másik győri cég papírjaiból 11,7 millió forintért vettek, s végül 2,6 millió forintért adták el a részvényeket.

A Concorde 2000 portfóliójában a december 31-i fordulónapon 41,38 százalék volt a részvények aránya, s ebből 21,71 százalékot képviseltek csak az „A” kategóriás részvények. A „B” kategóriájú papírok közül előszeretettel vásárolják az áramszolgáltatókat (DÉDÁSZ, ÉMÁSZ, TITÁSZ), a gyakorlatilag kihalóban lévő OTC részvényeket pedig a Budapest Bank képviselte. A kisebb likviditású részvények relatív nagy súlya révén az alap teljesítménye kevésbé korrelál a külföldi piacokkal, nincs kitéve a nemzetközi indexek ingadozásának. Bár az „A” kategóriás papírok sem feltétlenül a BUX leképezése miatt vannak az alapban, jó példa erre a Fotex, amely a Mol után a legnagyobb súlyt képviselte az egyedi részvények között (3,92%).

Forrás: Portfolio.hu – 2000. május 8.