Concorde: így alakultak a lakossági megtakarítások Magyarországon

(…) A vezérigazgató az InfoRádiónak arról beszélt, hogyan alakultak 2013-ban a lakossági megtakarítások.

„Az elmúlt egy évben a jegybanki alapkamat csökkent, az alapkezelői szektor soha nem látott vagyonbővülésen ment keresztül, amihez egyértelműen a rövidtávú hozamok csökkenése vezetett” – mondta Bilibók Botond.

A Concorde Alapkezelő vezérigazgatója hozzátette: „az átlagos magyar megtakarítónak az időhorizontja meglehetősen rövid, rá a rövid kamatok erőteljesen hatnak.” Mint mondta: „ha a befektetési alap piacát vagy a betéti struktúrát nézzük, akkor mindenképpen egy éven belüli a nagy átlag. Nagyon kevesen vannak, akik hosszútávú – 3-5 évnél hosszabb – megtakarításokat tudnak tartani”.

„Az emberek abban váltak tudatosabbá, hogy megtakarítanak, ez nem a befektetési teljesítményeknek a következménye, hanem az elmúlt évek hitelboomja és az azt követő meglehetősen nehéz, főként lakáshitelkörnyezet okozza” – hangsúlyozta a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója.

Bilibók Botond elmondta: „Általában rövidtávú betétekbe, kötvényalapokba és abszolút hozamú alapokba fektetnek, nagyon alacsony a magyar lakosság a részvénykitettsége, mindig is az volt.”

„Viszonylag sokat tartanak csak folyószámlán, ez csak egy erőteljesebb konjunktúra esetén változna csak, ha jelentősen nőnének a megtakarítások, akkor el lehet képzelni, hogy többen lennének, akik hosszabb távon tudnának takarékoskodni” – tette hozzá a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója.

„Az állampapír, illetve nem is a papír, hanem az ÁKK-n keresztül az állam – amelyet egyébként minden alapkezelő és megtakarítási szolgáltatást kínáló pénzpiaci szereplő is használ – is piaci szereplő, ezáltal versenytárs” – mondta kérdésre válaszolva Bilibók Botond.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Forrás: inforadio.hu – 2014. április 4.