Csak óvatosan a profitvárakozásokkal: extra adó a lengyel rézbányánál!

A második ciklusát kezdő lengyel kormány pénteken tette közzé azon intézkedéseit, amelyek segítségével kordában próbálja tartani a 2012-es költségvetés hiányát. Ezen lépések egyik meghatározó eleme a bányatársaságok adójának jelentős emelése, amiből évi 2 milliárd zloty (140 milliárd forint) extra bevételre számít a kormány. A hírre a Lengyelországban ezüstöt és rezet bányászó KGHM részvényei 14 százalékot estek pénteken.

A lengyel kormány lépésével azért érdemes foglalkozni, mert a világ országainak jelentős része küzd a költségvetési hiány lefaragásának szükségességével. A jelenlegi gyenge gazdasági környezetben politikailag nehezen felvállalható, hogy a fiskális szigor terheit jelentős mértékben az a lakosság viselje, amely egyébként is küzd a magas munkanélküliséggel. Így könnyedén esik a választás a vállalati szektorra, hogy szenvedje el ő a szükséges kiigazítás költségét.

Mindezek tükrében különösen érdekes, hogy az elemzők az amerikai vállalatokkal kapcsolatban továbbra is rekord profitmarginokra számítanak. Gondolják ezt annak ellenére, hogy az ottani vállalatok effektív adóterhelése évtizedek óta csökken, miközben az amerikai költségvetés hiánya a GDP 9%-a körül alakul. Rövidtávon valóban erősnek tűnik a republikánusok pozíciója, akik köztudottan ellenzik az adóemeléseket, így még tarthat a vállalatok kedvező helyzete. De hogy középtávon is így maradhatna ez a helyzet, az erősen kétséges, figyelembe véve, hogy magas szinten beragadni látszik a munkanélküliség, miközben a medián reálbér 15 éve nem tudott érdemben emelkedni az Egyesült Államokban.