Csehország eurósítása

A cseh pénzügyminiszter bejelentette, hogy 2024-től a cégek euróban is fizethetnek majd adót a cseh költségvetésbe. Ez a cseh gazdaság további eurósítását jelenti, és az az értelme, hogy az állam onnantól fogva, hogy euróban is van bevétele, árfolyamkockázat nélkül bocsáthat ki euró alapú államadósságot, hiszen a törlesztésére is euróban lesz fedezete.

Ez pont olyan észszerűség Vakmajom szerint, mint egy magánszemélynél, hogy abban a fizetőeszközben adósodj el, amiben keresel, hiszen így nem futsz árfolyamkockázatot. Akkor vegyél fel hitelt euróban, ha euróban keresel!

Nos, a cseheknél amúgy nagy az „eurószkepticizmus”, nem nagyon szeretnék bevezetni a közös pénzt. Nem is nagyon kell, mert az árfolyam olyan rettentően stabil, mint a beton, alig mozog az euróhoz képest: semmiféle sokkra nem gyengült, se válságra, se koronavírus-járványra, se a mostani háborúra. Ott van, ahol 10 éve, sőt a cseh korona az elmúlt 20 évet tekintve rengeteget erősödött a közös európai pénzhez képest.

EURCZK árfolyam
Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Olyan, mintha már be lenne vezetve az euró, mert az állam nem szétinflálással, inflációs adóztatással tartja rendben a közpénzügyeket, és nem azzal akar versenyképességet teremteni, hogy egyre olcsóbb a fizetőeszköz, amivel tudatosan leértékeli a munkaerőt.

Mivel nem olcsójánosban utazik, hogy ők gyártják a legolcsóbb fröccsöntött gumikacsát, meg hogy Prágában ingyen vedelhetsz, a cseh gazdaság simán elviseli az 1500 eurós, euróban is emelkedő átlagbéreket.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Az uniós támogatástól lesz erős a hazai deviza?

Az erős lengyel zlotyi segíthet lenyomni az importált inflációt, közben a zlotyi erősödésének a jogállamisági viták miatt eddig visszatartott EU-s támogatások adnak támaszt. A Lengyelország előtt álló lehetőségekről posztolt Vakmajom.