Csehország vs. Magyarország: kell-e verseny a mobilpiacon?

Hazánkban és Csehországban a régiónál alapvetően drágább mobil távközlést látunk, amiért a verseny hiányát okolhatjuk. A technológia váltások időpontja (mint amilyen most az 5G érkezése) jó alkalmat jelenthet ezen javítani. A csehek a múlt héten elhalasztották az 5G frekvencia aukciót, mert több új piacra lépőt szeretnének bevonzani a feltételek javításával. És mit csinál közben Magyarország?

A cseh halasztás oka, hogy nem volt elég nemzetközi érdeklődés egy potenciális új mobilszolgáltató elindításához. A kormány tervei szerint kötelezné a piacon lévő szolgáltatókat arra, hogy hat évig nemzeti roaming szerződés keretében engedjék át használatra a saját hálózatukat egy újonnan piacra lépőnek, hogy az ne legyen versenyhátrányban addig, amíg nincs kész a saját országos hálózatával.

Így akarják elérni a cseh mobilárak letörését. Van is honnan. A következő táblázat mutatja 4 régiós mobilszolgáltató átlagos, egy felhasználóra jutó havi bevételét (ARPU) euróban. A cseh és magyar ár a román/lengyel szint duplája. Talán nem érdektelen különbség, hogy míg Csehországban és hazánkban 3-3 szereplős a mobilpiac, addig Lengyelországban és Romániában 4-4. Igaz, azok nagyobb piacok. Itt érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon érvényben van egy percadó, ami mintegy 2 euró többletköltséget jelent havonta a szolgáltatóknak.

ARPU (EUR)
O2 CZ 10.5
MTEL HU 10.7
DIGI RO 4.9
Orange PL 4.8

Forrás: vállalati jelentések

Hasonló képet kapunk, ha a gazdaság fejlődése szempontjából még fontosabb adatforgalom árát nézzük. A következő táblázat 1 GB mobil adatforgalom átlagárát mutatja dollárban a régiós országokban egy 2018 végi felmérés alapján. Azóta ezek az árak minden piacon csökkentek, de a különbségeket jól mutatják. Ráadásul a mobil adatforgalom a hanggal szemben nincs is megadóztatva hazánkban.

1 GB adat átlagára
Csehország $4.91
Magyarország $6.56
Románia $1.89
Lengyelország $1.32

Forrás: Cable.co.uk

Hasonló következtetésekre jutott az Európai Bizottság 2019-es felmérése, ahol az alábbi térkép mutatja, melyik országban találták drágának (narancssárga) a mobil adatok kiskereskedelmi árát.

 

Forrás: Európai Bizottság

A tökéletes összehasonlítási módon lehet vitatkozni, de a nagy képen nem nagyon. Hazánkban és Csehországban relatíve drága a mobil távközlés. A cseh kormány felismerte, hogy ez nem jó így, próbálnak becsalogatni új piaci szereplőt. Eközben a magyar távközlési hatóság nemrég úgy döntött, inkább kizárja a most rendezendő 5G-s frekvencia aukcióról a DIGI-t, aki negyedik szereplőként próbál elindulni a magyar mobilpiacon. Az, hogy inkább támogatni kellene egy országos roaming szerződéssel, úgy tűnik fel sem merült.

Egy kis háttér. A DIGI mobilpiacra lépési szándéka először 2014 őszén lett nyilvános, amikor egy távközlési aukción 10 milliárd forintért vásárolt frekvenciát. Ezt követően – több év késlekedés után -2017-ben kezdte meg az országos mobilhálózat kiépítését. Tavaly nyár óta a hálózat tesztüzemben elérhető a DIGI meglévő vezetékes ügyfelei számára, ingyenes adatforgalmat és hálózaton belüli hívást biztosítva 2020 nyaráig. Az országos hálózat készültsége toronyszám alapján valahol 70 százalék körül tart. Ugyanakkor a DIGI nem rendelkezik elég frekvenciával ahhoz, hogy a magyar piac széles tömegeit megcélzó árversenybe kezdjen. Ehhez lenne szüksége az 5G-s frekvenciákra, de arról az aukcióról kizárták.

A kizárás piaci információk szerint azért történt meg, mert a DIGI 2018-ban az Invitel felvásárlása során félrevezette a hatóságot, amiért a versenyhatóság megbírságolta. A piaci szereplők etikus viselkedésének kikényszerítése fontos cél. Azonban ennek elérésére biztos nem az a legcélravezetőbb eszköz, ha megakadályozzuk a versenyt a magyar fogyasztók kárára.

Megjegyzés: A HOLD Alapkezelő alapjai a cikkben említettek közül rendelkeznek DIGI, Magyar Telekom és Orange Polska részvényekkel.