Csodabogár – Volkswagen Beetle 1300 (1966)

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy dübörög a klasszikus járművek és egyéb relikviák aukciós piaca. Mi sem támasztja alá jobban ezt a kijelentést, mint hogy hosszú évek után végre Magyarországon is újból átélhetjük a veterán árverések semmivel össze nem hasonlítható hangulatát.

Autós rovatunkba ezúttal a Silverstone Auctions soron következő, 2017. február 24-26. között megrendezésre kerülő aukciójának kínálatából választottunk egy különlegességet.

Mert milyen egyéb jelzővel is illethetnénk egy szinte teljesen makulátlan állapotú, és mindössze 18 ezer mérföldet (29 ezer km) futott Volkswagen Bogarat? Az autó „megőrzött”, azaz – apróbb javítások elvégzése mellett – soha nem restaurálták, gyári, eredeti állapotában kínálják tehát eladásra, ami természetesen nemcsak a vonzerejét növeli, hanem az értékét is. További különlegessége az autónak, hogy története – az 1966-os első forgalomba helyezésétől kezdve – tökéletesen nyomon követhető. Adatlapját olvasva megtudhatjuk többek között, hogy élete első 42 évét Guernsey-szigetén töltötte, ahol egy helyi Volkswagen kereskedő család hölgy tagja volt az első tulajdonosa, hogy több autós magazinban is szerepelt az évek során és hogy 2012 óta van kereskedői tulajdonban. Igazi autótörténelem.

Mint ahogy igazi autótörténelem a Volkswagen autómárka idén nyolcvan éve íródó története is, melyet 1937. május 28-án alapított a nemzetiszocialista német kormány, eredetileg éppen a Volkswagen Bogár (VW Typ 1) gyártására.

A Bogár két különleges ember – egy mérnök és egy államférfi – találkozásából született. Az elsőt Ferdinand Porschénak hívják, a másodikat Adolf Hitlernek. Hitler már 1934-ben arra utasította a fejlesztőket – élükön tehát Ferdinand Porschéval –, hogy olyan „népautót” tervezzenek, mely olcsó, egyszerű, de minősége verhetetlen.

Közeledve a gyártás megkezdésének 80 éves jubileumához, valamint összesen 21.529.464 példány legyártása után – amiből 15,8 millió darab készült Németországban – nyugodt lelkiismerettel kijelenthetjük, hogy a Bogár és a tervezőcsapat túlteljesítette az elvárásokat.

(Itt kell megemlítenünk, hogy a Bogár fejlesztése valójában még korábbra, egészen a magyar származású osztrák zseniig, Barényi Béláig vezethető vissza, aki már az 1920-as évek közepén készített terveket egy születendő népautóhoz. Az autó, illetve a tervek hasonlósága miatt a közte és Porsche között elmérgesedett viszony végül egészen a bíróságig vezetett. A pert végül Barényi nyerte.)

De térjünk vissza a kezdetekhez! A fejlesztési munka gőzerővel indult és néhány évvel később, 1939-ben már be is mutatták a Berlini Autókiállításon az akkor még KdF-Wagennek nevezett típust. Ahol is hihetetlen fogadtatásban részesült. Egyedi stílusával egy csapásra elavulttá tette összes akkori vetélytársát. Pedig egyszerű szerkezetű autó volt – hiszen az elvárások alapján nem csak világverőnek kellett lennie, de közben olcsónak is kellett maradnia. Egyszerű volt, de elpusztíthatatlan. Karosszériája alvázra – egészen pontosan központi csővázra és az azon lévő padlólemezre – épült, mely kétajtós és négy utas szállítására alkalmas. Az autó mind a négy kereke független felfüggesztést kapott, torziós rugózással. Fékei elől és hátul is dobfékek. Motorja 985 köbcentiméteres, négyhengeres, léghűtéses boxermotor.

Az ismert történelmi események miatt a tömeggyártás csak 1945 végén indulhatott, immáron Volkswagen név alatt. Innentől kezdve viszont nem volt megállás. Az ezredik példány 1946 márciusára lett kész. A százezredik 1950 márciusára. A következő két évtizedben a termelés gyorsuló ütemben nőtt. 1955-ben érték el az egymilliomodik példányt, 1965-ben pedig már a tízmilliomodikat ünnepelték. A legjobb évben, 1971-ben 1.291.612 darab készült.

A modell gyártása fontos mérföldkőhöz érkezett 1972. február 17-én, amikor is legyártották a 15.007.034-ik Volkswagen Bogarat is (egy metálkék színű 1302 S-t). Ezzel gyártott darabszámban a Bogár megelőzte a korábbi csúcstartó – és szintén legendás – Ford T-modellt (a Bádog Böskét), így a világ legnagyobb számban eladott autójává vált.

Az utolsó Németországban gyártott példány 1978. január 19-én hagyta el az – akkor már – emdeni szerelőszalagot, hiszen Wolfsburgban már 1974 óta kellett a hely a gyár új üdvöskéjének, a kategóriateremtő Golfnak.

Ám az autót külföldön több országban is (Brazília, Dél-Afrika, Mexikó) még évekig tovább gyártották, így az utolsó – 3VWS1A1B54M905162-es alvázszámú – Bogár 2003. július 30-án gördült le a szalagról a mexikói Pueblában. A 65 évig tartó gyártási ciklus a 3000 darabos Última Edición sorozattal zárult.

Gyártott darabszáma, azt gondolom, örökös rekord marad. Mert bár a Toyota Corolla, vagy a már említett konszerntárs Volkswagen Golf összességében nagyobb darabszámban került ez idáig legyártásra, ugyanakkor ezek a típusok több – egymástól jelentősen különböző – generáción keresztül tudták azt produkálni, ami a mi kis hősünknek egy generáció alatt is sikerült. Hiszen a Bogár 1938-tól 2003-ig gyakorlatilag változatlan maradt.

Az eladásra kínált „Java zöld” példány tehát egy igazi autótörténeti ikon nagyon bájos és nagyon szerethető példánya, ami ráadásul egyedi és hiteles történettel is rendelkezik. Egy igazi gyűjtő számára pedig az autó története legalább annyira fontos szempont és legalább akkora értékkel bír, mint a kitűnő állapot.

Az aukció „Race Retro Classic Car” kategóriájának felhozatala összességében is lenyűgöző, tele sok-sok érdekességgel. A kínálat legidősebbje egy Ford Model A Tudor Sedan 1930-ból, a fiatalabbak közül pedig kiemelkedik egy 2005-ös Ford GT, melynek első tulajdonosa maga a 2009-es Forma-1-es világbajnok, Jenson Button volt.

A teljes kínálatot itt tekinthetik meg. Kellemes csemegézést kívánok hozzá!

Kiemelt fotó forrása: www.silverstoneauctions.com