Deglobalizáció: hazaköltöznek a gyárak és nőnek az árak

A deglobalizációs tendenciák szimbóluma a Micron giga chipgyárának New York államban való megépítése. A végül akár 100 milliárd dollárra (!) rúgó óriásberuházás állami és szövetségi támogatást is kap.

Vakmajom szerint erre rá is szorul, hiszen az Amerikában való gyártás 35-40 százalékkal is drágább, mintha olcsóbb országokba, a tengerentúlra szervezné ki a cég, de a hazai beruházás stratégiai-biztonsági érdeke Washingtonnak, hogy ezt a kritikus infrastruktúrát – ami a memóriachip – minél nagyobb részben biztonságban, házon belül tartsa.

Európa még oké, de ne Kína közelében. Tajvan is nagyon forró lehet még.

A gyárak hazamennek. Ennek mi a következménye?

Egyrészt több biztonság, főleg a nyugati világra fenyegetést jelentő Kínával szemben, másrészt viszont magasabb árakat is jelent. Ez a „biztonság ára”.

Mivel a globalizáció deflatórikus volt, nagyon leverte az árakat, olcsóbb lett minden a termelés globális szétterítésével, az ellenkező irányú folyamatok az árak tartós emelkedésének irányába hatnak. Ha ez így van, akkor ezzel összefüggésben a magasabb kamatok a fejlett világban tartósabbak lehetnek, és belátható időn belül nem tér vissza a „nulla kamatok kora”. Persze soha ne mondd, hogy soha – a jövőt nem ismerjük, csak tapogatjuk.

Amerikában gyártott chippel minden drágább lesz, mintha máshol lenne gyártva, de inkább a szabad világ drágább chipje, mint a komcsiké. És miben nincs, miben nem lesz már chip? Tán a vécékefében, de abban sem lennék biztos.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

A Világ Csendőre maradhat Amerika? Meddig?

Orosz-ukrán háború, tajvani konfliktus, egyéves afganisztáni kivonulás – alaposan nyomás alá került a geopolitikai vezető szerepet betöltő Egyesült Államok. A feltörekvő kihívókról, az amerikai álomból felébredésről, a washingtoni politikai játszmákról és a tőkepiacok ebben betöltött szerepéről kérdeztük Dr. Mártonffy Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének vezetőjét.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.