Dinnyével érdemes lakást vásárolni

– Volna itt eladó lakás?

– Persze.

– Dinnyével fizethetek?

– Naná!

Akkora bajban vannak a kínai ingatlanfejlesztők, hogy már dinnyét is elfogadnak kezdőrészletnek – Vakmajom szerint nem is akárhogyan!

Elinflált, jóval a piaci fölötti árakon: 20 jüanért (kb. 3 dollárért) per kiló, és akár 5000 kilót.

Beállít a gazda egy teherautónyi görögdinnyével és viheti a lakást – ami egyébként eladhatatlan. Éppen erről szól az akció, hogy mekkora túlfejlesztés van Kínában, és tele van a szektor olyan hitellel, amit sosem fognak tudni visszafizetni, folyamatosak a kisebb-nagyobb csődök.

Az állam persze tompítja, beavatkozásokkal enyhíti a túlfejlesztésből fakadó problémákat és próbálja az ingatlanban, mint befektetésben, nyakig benne lévő lakosságot megmenteni az áreséstől. Azonban gyors megtisztulás híján csak elnyújtottá tudja tenni a szükséges ingatlanrecessziót.

Ingatag lábakon áll a kínai ingatlanpiac Fotó: Shutterstock

A GDP-nek áttételekkel már a 20-30 százaléka képződött az ingatlanfejlesztésekből, a lakások 20 százaléka üresen áll, kínai nagyvárosokban 50 évi családi mediánjövedelem kell, tehát egy élet munkája egy lakáshoz, ami a legdrágább európai nagyvárosokban, Párizsban, Londonban is “csak” 15-20 év.

Egy 90 négyzetméteres lakáshoz ennyi évnyi családi mediánjövedelem kell:

Peking 52,2

Sencsen 44

Sanghaj 44

Párizs 19

Róma 17

London 14,5

Tokió 14

Madrid 11

New York 10

Berlin 9,5

Egyszer minden csoda véget ér

A kínai ingatlanmánia dinnyés fizetésben ért véget, és őszibarackot meg fokhagymát is elfogadnak – melyik vidéken, mi terem… csak vigyék már el a lakást! És valahol itt van vége a “soha nincs recesszió” kínai csodájának is. Valószínűleg évtizedekre elég lakás épült, a népességszám meg csökken.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Szembeszélben ingatlanozni sem könnyű

Ha valaki lakossági befektetőként ingatlanban szeretné tartani a pénzét, akkor lényegében két lehetősége van.