Diplomás Budapest és diplomás(abb) lengyel vidék

Diplomások aránya a fiatalok között 503 európai régióban: minél több, annál jobb, annál valószínűbb, hogy magas hozzáadott értékű, jól fizető munkahelyeket nyújtó tevékenység van, ill. települ meg a környéken, és nem valami éhbéres összeszerelő üzem.

Élen Utrecht környéke (67%) Hollandiában, Írország egésze és főleg Dublin (64,9%), Norvégia egésze, de főleg Oslo (63,4%), Párizs (65,2%), Észak-Spanyolország (!), Pais Vasco (65,3%), Litvánia Vilnius (73,6%!), Zürich (64,8%) és Svájc egésze.

Varsó (63,4%), Budapest (62,3%) és Stockholm (61,7%) is igen jól állnak ebben.

Forrás: Eurostat (Képernyőfelvétel)

„Iskolázatlan” európai területek: egész Románia, kivéve Bukarest, Bulgária, kivéve Szófia, Dél-Olaszország, Magyarország, kivéve Budapest.

Míg Budapest (62,3%) majdnem benne van a legjobb európai tízben, Észak-Magyarország (18,2%) és Észak-Alföld (22,6%) a tökutolsók között van – totális a szétszakadás főváros és vidék között. Éppen az ellenkezője igaz Lengyelországban, ahol a vidék egész iskolázott.

Cseh és magyar nyugati határszél sötét sávja: bizonyára az agyelszívás hatása Ausztria és Németország felől. A Baltikum az agyilag már Skandinávia, és anyagilag is az lesz. Görögország pedig mennyivel iskolázottabb, mint Itália!

És akkor az oktatás, a diplomák minőségéről még nem beszéltünk, de az egy hosszabb történet.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.