Dollár, Bitcoin, Politika – A Nagy Átverés

A pénzügyi világ történelmének legnagyobb átverése – állítja a Bitcoin-ról és társairól az Amerikában híresnek és hírhedtnek egyaránt számító pénzügyi befektető, egyúttal tőzsdei kommentátor, az Euro-Pacific Inc. portfóliókezelő vezérigazgatója. Peter Schiff évek óta szapulja a kriptopénzeket. Még inkább az általa felelőtlennek és a világgazdaságot szerinte a végén példátlan összeomlásba taszító Fed vezetését. Noha bombasztikus jóslatai nem szoktak beválni, érvei, gondolatai mégis annyira meggyőzőek, hogy vitathatatlanul ikonikus személyisége a nemzetközi befektetői közösségnek.

Ismételten temeti a dollárt, de ezúttal ezt összefüggésbe hozza a következővel: a pandémia ürügyén a döntéshozók ál-nemzetgazdaságokat hoztak létre, tulajdonképpen az egykori szocialista tervgazdaságok új mutációit.

A papírpénz sem igazi – mondja Schiff – de legkevésbé a kriptovaluta. Az egyedüli örök menedék szerinte az arany.

Zentai Péter: Amióta ismerem, és ennek immár 10 éve, folyamatosan támadja az amerikai kormányokat, kiemelkedően az amerikai jegybankot. Emellett folyamatosan prognosztizál piaci összeomlásokat, temeti a dollárt, újabban pedig nagy publicitást élvez azáltal, hogy minden más szkeptikushoz képest sokkal bombasztikusabban igyekszik mindenkinek a kedvét szegni a kriptovalutáktól.

Ha annak szellemében fektetne be, ahogy beszél, akkor Ön már rég tönkrement volna. De – ahogy olvasom – éppen az ellenkezője történik, egyre jobb hozamokat ér el befektetői számára. Naivnak tettetem magam ezzel a kérdéssel: Ön mindig blöfföl?

Peter Schiff: Dehogy. Soha nem beszélek másként, mint ahogy gondolkodom. A befektetéseim olyan cégekhez, szisztematikusan, tartósan az aranyhoz, az ezüsthöz, egyéb alapanyagokhoz kötődnek, amelyek igazolhatóan újra és újra bebizonyítják konvertibilitásukat. Amelyek, kézzelfogható értékek vagy ilyen értékeket hoznak létre, vagy azok előállításához alapvetőek.

Három vagy négy évvel ezelőtt felhívtam, miután agresszíven támadta a sajtóban a bitcoint, azt egy óriási átverésnek nevezte. Pontosan emlékszem, akkor négyezer dollárba került. Ön közölte: „Vége, a semminek. Nem lehet négyezer dollár az értéke, a semmi az semmit kell, hogy érjen. Az összeomlás elkerülhetetlen!”.
Az utóbbi hetekben ötven-, hatvanezer dollárt adnak a semmire…

Amikor négyezer dollárt adtak – szó szerint – a semmire, még nem köszöntött ránk a COVID-korszak.

A világjárvány másfél éven át biztosított lehetőséget a nagy politikai, gazdasági, pénzügyi döntéshozók számára, hogy egyrészt önmagukat, másrészt és főként a piaci szereplőket és leginkább a széles közvéleményt hülyítsék, átverjék. Arra, hogy a járvány előtt is súlyos betegséget, kórtüneteket produkáló globális pénzrendszert totálisan szétzilálják, és ezáltal a belé és az általában a kapitalizmusba vetett bizalmat véglegesen felszámolják.

A járvány Ön szerint a kriptopénzek árrobbanásának az oka?

Az ok a járványkezelés alatt és leginkább az utóbbi hónapokban felmutatott gátlástalan, értelmetlen, alaptalan papírpénzgyártás és pénzszórás, félelemkeltés. A bitcoin abszurditás, az olyan pénz, ami kizárólag az emberek fejében létezett és mindig is csak ott fog tudni létezni.

Egy szemfényvesztés – rossz szóval élve – megtestesülése. Minden korábbi nagy gazdasági, pénzügyi spekulációval ellentétben azonban ez az első igazi virtuális, az álvalóságban létező globális spekuláció.

Pontosan az ilyen kijelentései azok, amelyek miatt merem szemtelenül megkérdőjelezni valós szándékait. Olyan hevesen támadja és nevezi nevén a bitcoin-t, hogy ez már szinte reklám neki. Minél többet fenyegetőzik miatta, annál inkább csinál hírverést a bitcoin és a többi kriptopénz számára…

Felrázni akarom a befektetőket, mert az igazság pillanata hamarosan eljön. Amikor hirtelen, semmi perc alatt, eliminálódnak a bitcoin-ba nyomott összességében tízmilliárdok.
És aztán az azokhoz kapcsolódó cégvagyonok, részvények, hitelek.
Sőt, tovább megyek, a bitcoin és a mögöttes reális valuta, a dollár nagyjából egymást követve kezdenek zuhanórepülésbe. Előbb a bitcoin majd pillanatokkal később a dollár.

Mindkettő átverés csak különböző módon. A bitcoin persze összevethetetlenül nagyobb blöff, mint a dollár, de a kettő között korrelációt hozott lére az amerikai politika és az amerikai jegybank vezetése. Inflálja a dollárt és ezáltal megdrágítja mindazt, amit dollárban jegyeznek. A jövendő, óhatatlanul bekövetkező, a háború utáni időszak messze legnagyobb inflációjának ágyaznak meg.

A szisztematikusan inflációt gerjesztő politika pedig a pandémiára hivatkozik.

Olyan folyamat ez, amelynek lényege, hogy mesterséges pénzcsinálásból teremtenek mesterséges gazdaságot. Más szavakkal kifejezve: ki akarják iktatni a történelemből a kapitalizmust, a szabad, transzparens piaci versenygazdaságot, a tervgazdaságok valamiféle mutációja van kialakulóban.

Mármint annak, amit szocializmusnak neveznek?

Pontosan. Joe Biden és a Fed szocialista modellt alakít ki. Anélkül, hogy ezzel szükségszerűen tisztában lennének. Új minőségbe segítik átjuttatni a 2007-08-as világválságot követően beindult folyamatot. Azóta osztogatnak ingyen ebédet nemcsak Amerikában, de főként itt. Márpedig tényleg nincs olyan, hogy ingyen ebéd.

A jelek szerint igenis van… 2008 óta jó néhány év eltelt. De kérdezem, összedőlt a világgazdaság? Összedőlt a világ pénzügyi rendszere? Rosszabbul élnek az emberek, mint 12 évvel ezelőtt? Semmit se ér az amerikai dollár?

Hat éve mondja, hogy az emberi hiszékenység mélypontját jelenti a bitcoin. Az Ön saját fiáról is tudható, hogy a bitcoin egyik legnagyobb híve…

A fiam 18 éves. Azért figyelnek rá a sajtóban, mert az én fiam. Egy folyamatosan egyre inkább önbecsapásra, illúziókra építkező világban egy fiatal embert lehet a leginkább megvezetni. Se a fiam, se mindazon, egyébként jellemzően szintén ifjú, sok milliónyi befektető nem más, mint olyan esendő ember, akivel sikerült elhitetni, hogy „jövőt vásárol”, ha kriptodevizában utazik.

Minden méltán óriásira kerekedett sikeres befektetés az utóbbi negyven évben a jövőről és nem a máról szólt. Az internetes boom mögött nem volt igazi jelen, a kilencvenes évek technológiai startup vállalatai nem is termeltek hasznot. Profitot ígértek a jövőnek olyan teljesítmények alapján, amelyeknek megvalósíthatóságának bizonyításával hosszú ideig adósak maradtak. Befektetőik nagy része nem is értette igazán, miről van szó. De aztán mégiscsak eljött a bizonyítás kora…

A technológiai startupok kreatív ötleteken alapulnak, amelyek jövőorientáltak ugyan, de bárki, aki veszi a fáradságot a jelenben, utánanézhet, megvizsgálhatja, megvizsgáltathatja független szakértőkkel az összes olyan kérdést, ami alapján eldöntheti, hogy bízik-e cég képességeiben, a terv, az üzleti terv megvalósíthatóságban, tud-e megalapozottan bízni a jövőben.  A kriptovaluta nem pénz, noha annak nevezik.

Átválthatósága is csupán legendákon alapul. Azért drágul, mert elhitetik, hogy az aranyhoz hasonlítható értékálló eszköz, hogy véges készletek állnak belőle rendelkezésre.

És hát az egyre szaporodó bizonytalanságok, a geopolitikai és egyéb, például egészségügyi világkrízisek táptalaját adják minden olyan – reális és irreális– eszköz, technológiai vagy annak mondott újdonságban való vakhitek terebélyesedéséhez, amelyek vallási fanatizmushoz hasonlítható jelenségeket váltanak ki.

Így van ez a politikában is. De immár – leginkább a kripto pénzek révén – vallási szekták alakulnak a pénzügyi, gazdasági életben is.

Ennyire azért nem kellene szerintem lenézni az emberiségnek egy minden egyéb téren bizonyíthatóan nagyon is okos hányadát. A befektetők világában kiemelkedő, évtizedeken át jól bizonyított, eredményes emberek, döntéshozók, sőt kormányok kezdik holt komolyan venni a kriptodevizákat.

Értik, tudják, hogy miért van ennek értelme. Egyebek között éppen azért, mert – Önnel egyetértésben – szintén érzékelik, hogy a dollár nevével fémjelezhető papírpénz, a klasszikus fizetőeszközök kora lejárt. Az „automatikusan” mélyülő automatizáció, robotizáció, távmunka, táv-vásárlás, a virtuális és a valós világ tényleges össze fonódását is magában foglaló világban nem csak általában a fizetési procedúráknak, hanem magának a pénznek is gyökeresen meg kell változnia. Gondolom én, de elismerem, nem értem a kriptopénz mögöttes technológiáját.

Az arany, példának okáért, mindezt képes megoldani. Az arany nem egyszerűen kézzelfogható, fizikai képződmény, hanem évezredek alatt bizonyította, hogy minden kisebb-nagyobb világi felfordulás esetén képes menedéket biztosítani.

Erre azt mondom, hogy a virtuális tér, a cyberspaceben való szisztematikus létezés és követhetőség adja meg az adalékos értéket az arannyal, ezüsttel szemben. Önnek tetszik, hogy cipelheti bárhová az aranyat, az új nemzedékek viszont nevetséges tehernek érzik, ha cipelniük kell az értékeiket.

Mindazt, ami történik a világban, összehasonlíthatatlanul egyértelműbben leképezi a kripto, mint az arany, a platina vagy az ezüst.

Üzenem Önnek, hogy amit dicsér az egy gigantikus Ponzi-game (piramísjáték, szervezett pénzügyi átverés-hálózat), amelynek óhatatlanul bekövetkező szétesése magával fogja rántani a dollárt, majd a tőkepiacokat. Rövid idő kérdése csupán…