Drága Aranyom

2020-ban több, mint 7%-ot drágult az arany. Az elmúlt napokban többen is kérdezték tőlem, hogy mi állhat az arany szárnyalásának hátterében.

Az arany árfolyama 2015.03.25.-tól

Forrás: Bloomberg

Első körben kézenfekvő a koronavírusra, illetve a vírus által okozott pánikra gondolni. Azonban, ha már a tavalyi évet is figyelembe vesszük, láthatjuk, hogy az arany árának emelkedése hosszabb ideje trendszerű.

A megoldást érdemes a vírustól kicsit távolabb keresni. A 2008-as válságra adott jegybaki válaszoknak köszönhetően a fejlett gazdaságokban beindult a pénznyomtatás. A jegybanki mérlegfőösszegek felduzzadtak. A világtörténelemben számtalanszor láttuk már, hogy hasonló esetekben az infláció, sőt a hiperinfláció is megjelent.

Forrás: Reddit

A jegybankok a pénznyomtatások közepette azonban úgy gondolták, hogy érdemesebb a tartalékaik egy részét olyan eszközbe is fektetni, ami kevésbé inflálható el. Elkezdtek devizák helyett aranyban tartalékot felhalmozni.

Forrás: Zerohedge.com

Az alábbi ábrán az látható, hogy az egyes jegybankok tartalékaik hány százaléka van aranyba fektetve.

Forrás: Zerohedge.com

Oroszország 2010-óta megduplázta arany tartalékát. Kína azonban feltűnően le van maradva arany tartalékolásban a fejlett országok jegybankjaihoz viszonyítottan. Véleményem szerint, ha Kína is megkezdi az arany vásárlást – becslések szerint az optimális aranytartalék arány eléréséhez Kínának 4000 tonna aranyat kellene vásárolnia – az olyan arany keresletet jelenthet majd, mint amit a világ még soha nem látott, és további támaszt fog adni az áremelkedésnek.