Draghi lenyomja a németeket

Beküldte a nehéztüzérséget az Európai Központi Bank: váratlanul további, még nagyobb mínuszba vágták az egynapos betéti kamatot, és bejelentették, hogy gyakorlatilag elkezdik a QE-t, a pénznyomtatást:

Ami külön érdekes a dologban az az, hogy az eddigiekkel szemben a jegybankelnök szerint nem volt egységes a döntések kapcsán a vezetés (valószínűleg az überstrikt németeknek nem tetszett a pénznyomtatósdi – Weimar emléke generációkon át hat…). Jól látható, hogy Draghi – korábbi ígéretének megfelelően – valóban mindent elkövet, hogy a feltűnni látszó defláció rémét elhárítsa, így megpróbálja begyengíteni az eurót, és hitelezésre ösztönözni a bankokat. Meggyőződésem, hogy Európa idei gyengélkedése a korábbi gazdaságpolitikai hibákból adódik (elsősorban az ECB vonakodása, hogy valódi, eurozónás jegybankként lépjen fel, másodsorban a fiskális politika hibái miatt) amit tetéz a bankok óvatossága, a hitelleépítés. Ez utóbbit azonban főleg az ECB stressztesztjeire való rákészülés okozza. Mivel ez 2015-re kikerül a képből, valamint a csökkenő kamatok és gyengülő euró is stimulálni fogja a gazdaságot, ezért jövőre és 2016-ban is normális 1,5-2,5%-os növekedés várható. Ennélfogva Európa problémái időlegesek, de a második félévet még beárnyékolhatják.

(mondjuk azt látni kell, hogy Draghi egyetlen dolgot tehet igazán: megpróbálja úgy leértékelni az eurót, ahogy csak tudja…teszi is)

***

Eközben Magyarország legalább egy valamiben a világ élvonalába került: olyan gyorssá vált a bírósági ügyintézés, hogy hetek alatt már ítéletek is születnek. Ez csodálatos, ennél már csodálatosabb csak az lenne, ha ez minden állampolgárra vonatkozna (és nem csak a bankok vs. állam perekre). Ha hónapok alatt tudnának dönteni a bíróságok a mostani évek helyett, ha ilyen gyorsan lehetne egy felszámolást, végelszámolást, fedezetérvényesítést végrehajtani, akkor valóban sokkal-sokkal előrébb kerülnénk a versenyképességi listákon. Hiába vannak autópályáink, ha a jogi-szerződéses infrastruktúránk még szekérút szintű. Kiművelt emberfők, és gyors, átlátható, szolgáltató állam, a szerződések kiszámítható betartása és betartatása nélkül nem lesz felzárkózás Magyarországon. Persze ez nem olyan látványos, mint egy új hidat átadni, de ezerszer fontosabb!

Forrás: www.zsiday.hu