Draghi put

„Lower for longer”, azaz alacsonyabban hosszabb ideig. Ezzel a szépen alliteráló kifejezéssel majdnem minden pénzügyi elemzésben lehetett találkozni a brit népszavazást követően. Az elemzők és piacok egyaránt a korábbinál lazább monetáris politikát várnak a vezető jegybankoktól; jelentsen ez egy laposabb kamatemelési pályát az Egyesült Államokban, hosszabb ideig fenntartott zéró/negatív kamatpolitikát Európában, monetáris finanszírozást Japánban, avagy kamatvágást, esetleg újabb eszközvásárlási programot a Bank of England részéről. Habár mind a négy történet megérne egy misét, most az európai oldallal foglalkozok röviden.

A címben szereplő kifejezés az amerikai pénzügyi szakzsargonban használt Greenspan-put kifejezésre utal. A szó eredete Alan Greenspan Fed elnökségi idejéből származik. Röviden összefoglalva az az alapvető felfogás terjedt el a Fed akkori kamatpolitikájáról, hogy piaci turbulenciák idején kamatvágással padlót raknak az eszközárak alá, egy put opcióhoz hasonlóan. A főszerep itt természetesen az alacsonyabb kamatok, magasabb szorzók és ezáltal inflált eszközáraké volt.

Az euróválságot követően hasonló piaci mechanika rajzolódik ki az Öreg-kontinensen. 2012. július 26. jelöli azt a vízválasztó pontot, amikor is Mario Draghi szájából elhangzottak a „Whatever it takes”, azaz a „bármi áron” szavak, utalva ezzel az Európai Központi Bank azon erőfeszítésére, hogy egyben tartsa a monetáris uniót. Érdekes megfigyelni, hogy 2012 nyara előtt még együtt mozgott a német 10 éves reálhozam az európai részvénypiaccal gazdasági bővülést, avagy recessziós félelmeket árazva. Azonban miután a Központi Bank kinyilatkoztatta aktívabb szerepvállalását, a korreláció megfordult.

Amennyiben lehet hinni a kötvénypiacnak, úgy jelenleg a részvénypiacok felfelé vehetik az irányt. Persze sosem szabad pusztán szépen kinéző grafikonoknak hinni. Fundamentális alapon szintén megmagyarázható a várakozás. Egyrészről, az alacsonyabb reálhozam mellett jobban megéri bővíteni/hitelt felvenni az adott vállalkozásnak vagy gazdaságnak, hiszen reálértéken kevesebbet kell visszaadnia. Másrészről, az alacsonyabb kötvénypiaci megtérülés mellett a részvények vonzóbb befektetésnek tűnnek. A jelenlegi 4-5 százalékos részvénypiaci prémium igen vonzó lehet a biztos negatív kamatokkal szemben.