Dzsungelharc

A múlt hét óta ismét felgyorsultak az események. Újabb és újabb kormányzati bejelentéseknek lehettünk tanúi. Hétfőn a parlament elfogadta a – szeptember 16-án, vagyis alig három nappal korábban beterjesztett – devizahitelesek végtörlesztéséről szóló törvényjavaslatot. Még pénteken, szeptember 17-én, egy újabb nyilatkozat következett: ezúttal az áfa 27%-ra emeléséről, ami nemzetközi összehasonlításban is magasnak tekinthető. Tegnap ismét miniszteri nyilatkozat látott napvilágot, a minimálbér-emelés került napirendre. Villámgyorsan zajlanak az események, változnak a hazai piaci körülmények. Miközben az euró-zóna válságát jelző villámok is a közelünkben csapkodnak.

Ezen sorok írása közben 293 forint fölött van az euró, 17 000 pont alatt a BUX árfolyama, a Bankszövetség az Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió intézményeihez fordul, az állampolgárok a végtörlesztés lehetőségét mérlegelik, a bankok magas kamatokkal próbálják megtartani a bankbetéteket, a gyártó cégek a bérköltségek növekedése és az áfa-emelés hatásait mérlegelik, a külföldi befektetők egyre kevésbé tudják követni a magyarországi eseményeket.

A Dzsungel Törvénye a legrégibb törvény az egész világon. Szó van abban jóformán mindenről, ami a Dzsungel Népével megeshetik. Olyan tökéletes, amilyenné csak az idő és a szokás tehet egy törvénykönyvet. Tudjátok, hogy Maugli életének nagy részét a szioni farkascsapatban töltötte, s Balútól, a Barna Medvétől tanulta a Törvényt. Balú mondotta neki, amikor a fiú unni kezdte az örökös parancsokat, hogy a Törvény olyan, mint egy óriási Kúszónövény: mindenkit befon, senki sem menekülhet előle…” – Kipling: A dzsungel könyve