Egy nap és egy este az óriások között – avagy egy díjátadó rövid története

Az egész tavaly december 4-én kezdődött. Egy rejtélyes feladótól jelent meg az e-mail a postaládámban. Tárgy: a Euromoney Magazine 2019. évi privátbanki és vagyonkezelői felmérése, az író pedig a lap szerkesztője, Clive Horwood. „Hmmm…” – gondoltam ez izgalmas lesz.

A levélben előzetesen arról tájékoztattak, hogy a 2019-ben ötven éves Euromoney Magazine – a globális megtakarítási piac méltán elismert szakmai sajtóorgánuma -, legfrissebb felmérése alapján a HOLD Alapkezelőt választotta Magyarország legjobb privátbanki szolgáltatójának. Örömhír, pezsgődurrantás! Igen ritka, hogy egy pusztán egy „fiókkal” (azaz irodával) rendelkező, 70 fős alapkezelő – még akkor is ha közel 2 milliárd dollárt kezel – bekerülhet a nagyágyúk közé és olyan nevekkel szerepelhet egy lapon, mint a UBS, a Credit Suisse, a Citibank vagy a történelmi múlttal bíró svájci Coutts.

Mr. Horwood levelében szeretettel meg is hívott bennünket a február 21-én Londonban tartandó ünnepélyes díjkiosztóra és az azt megelőző egynapos globális privátbanki konferenciára. Nekem sem kellett ennél több. Egy teremben a szakma nagyágyúival? Személyesen meghallgatni, hogy mi az, ami őket foglalkoztatja? Első kézből? Négyszemközt beszélgetni a globális vagyonkezelői szakmát meghatározó vezetőkkel? Olyan szakemberekkel, kiknek döntései világszerte több tízmilliárd dollárt mozgatnak meg nap mint nap? Ott a helyünk, nem kérdés!

Előre hát! Udvarias válasz, persze, örömmel megyünk. Időpont, helyszín pipa, méretes regisztrációs díj, mert hát a Euromoney is él valamiből, repülőjegy pipa és február 20-án este már a szállodában is vagyunk, izgatottan várva a másnapi konferenciát és a gálavacsorát.

Február 21., a nagy nap! Helyszín a napsütötte London. 14 fok, gyönyörű idő, otthon hidegebb volt. Hol van az a híres, ködös, esős „London weather”? Reggeli check-in a konferenciára pipa, gyors reggeli (péksüti, kávé) és már jön is az első kerekasztal. Téma: „Perspectives from the Executive Suite”, amit magyarra hirtelen nem is tudok normálisan lefordítani. A panelbeszélgetés szereplőit ismerve ez egy szójátékszerű dolog lehet. A téma valahogy így hangozhatna köznyelvi formában: „Erről beszélgetnek ma a legnagyobb „szereplők” a privátbanki szakmában”.  A résztvevők: Charles Boulton az HSBC brit privátbankjának vezérigazgatója, Oliver Gregson a JP Morgan brit privátbankjának vezérigazgatója és Patrick Hunger a Saxo Bank globális vezérigazgatója. Kimeredt szemmel figyelek, ők valóban igazi nagyágyúk. Többek között mi (mármint a HOLD Alapkezelő) is a dán Saxo Bankon keresztül kötjük a külföldi ügyleteink jelentős részét. Patrick Hungert élőben figyelni olyan lehet, mint egy Iphone felhasználónak Tim Cook-ot élőben követni.

És persze szó esik egy sor érdekes és kevésbé érdekes kérdésről, a Brexitről, a digitális vagyonkezelői szoftverek térhódításáról és a személyes kapcsolatok fontosságáról a privátbanki világban, kihívásokról profitmarzsokról és még sok minden másról. Egymást váltják a prominens és kevésbé prominens vendégek a színpadon. Az egyik legérdekesebb panel, amiben Ida Liu és Eva Lindholm (előbbi a CitiBank New York-i privátbankját vezeti, utóbbi pedig a UBS Egyesült Királyság és Jersey vagyonkezelési üzletágának vezérigazgatója) a banki dolgozók egyenjogúságáról, női és férfi szerepekről, kulturális diverzitásról beszélgetnek.

Fárasztó, néha izgalmas és sokszor unalmas panelek és témák váltják egymást. Délután kettőkor megállapítom, hogy fantasztikus élmény az óriásokat látni és hallani, de egy igazán jó moderátor, néhány kínosabb vagy legalább specifikus kérdés, meg néha egy-két jó odaszólás, hogy „srácok, elég már a sok bullshit-ből beszéljünk már valami konkrétumról”, igazán elfért volna. A ruhatárban véletlenül összefutok Eva Lindholmmal, aki meg is adja az általa citált tanulmány pontos címét – egy következő cikkben majd kitérek erre is. Lassan eltelik a nap, tűkön ülve várom a gálát!

Este hét, pezsgős állófogadás és a hangulat máris oldottabb. A hotel 15 méteres magasságban üveggel teljesen befedett lobby-jában, 5-8 méteres élő pálmafák „árnyékában” gyorsan fogy az aperitif. Az egyik percben egy milliárd dollárokat kezelő hedge fund menedzserrel beszélgetek, a másikban a Vodafone európai lakossági üzletágáért felelős igazgatójával. Gyorsan telik az idő. Leterelnek a bálterembe, ahol megkezdődik a gálavacsora. Egy koreai bank vezérigazgatói gárdájával kerülünk egy asztalhoz. A vezér egész este a telefonját nézi 10 centi távolságból. Egyetlenegyszer mosolyog, amikor kihívják átvenni a díját. De sebaj, így is remek az este. Egymás után szólítják a Citibank PB vezérkarát, majd a Morgan Stanley-ét, a JP Morgan is itt van, a Santander közben „elviszi” egész Latin-Amerikát. Képviselteti magát a svájci Pictet, a Credit Suisse és még sokan mások, az óriások szép számmal megjelentek.

Gyorsan telik az idő, bejelentik a hongkongi győztest is. Miután a UBS képviselői elhagyták a színpadot, egyszer csak felhangzik a régóta várt mondat, amit először december 4-én olvashattam egy e-mailben: 2019-ben a legjobb privátbanki szolgáltató Magyarországon a HOLD Alapkezelő! És persze megkérnek, hogy fáradjak fel a színpadra. Remegő lábakkal sétálok, de boldogan. Nem szokott az én szemem a reflektorhoz, hunyorgok. Két csinos hölgy átadja a díjat, az oldalsó kivetítőkön világít a HOLD ASSET MANAGEMENT logó. Fotós, vaku villan, gratuláció és taps a háttérből. Büszkén sétálok vissza a kollégákhoz. Ezekért a pillanatokért jöttünk és nincs bennem kétség, hogy vajon megérte-e.

Abban egészen biztos vagyok, hogy a Euromoney-nak is megéri megszervezni ezeket a rendezvényeket, és persze abban is, hogy mint minden szubjektív díjnak, ennek is megvannak a maga dilemmái. Miért pont mi, miért pont most, és egyáltalán, van-e ennek bármi jelentősége?

Lefele sétálva a színpadról még hallom az óriások tapsát és tudom, most ők nézik a mi logónkat. Ritka pillanat. Tudom, hogy a mai nap örök emlék marad, nekünk itt a helyszínen, és talán e cikk révén az otthoniaknak is. Bízom benne, hogy így lesz, hiszen ezt a sikert közösen értük el. Csapatmunka volt a javából – egy lelkes társaság évek óta tartó szoros együttműködése fantasztikus ügyfelekkel. Ma nem zavar mások dilemmája, ma csak azzal törődöm, hogy mit értünk el együtt. Hogy az 50 éves Euromoney Magazine szerint 2019-ben Magyarország legjobb privátbanki szolgáltatója a HOLD Alapkezelő!

Hazaérve hamar visszatérünk a mindennapokhoz. A díjat a „többi” mellé helyezzük – szerencsére nem lesz egyedül a vitrinben. A díjak szépen csillognak, de mi minden évben megmérettetünk. A hozamért és az ügyfélelégedettségért folyamatosan dolgozni kell. Irány tehát a munka, a díjakból nem élünk meg! Persze egy kis elismerés időnként mindenkinek jól esik.