Egy nem létező történet burleszkje

Figyu van egy nagyon jó storym!

Ezt a tőzsdét már ezek az öreg boomerek nem értik. Meg ott vannak azok a nagybefektető hedgefundok. Tudod azok, akik csak arra játszanak, hogy egy kiscéget csődbe vigyenek, aztán olcsón megvegyék az egészet. Visszaélnek a hatalmukkal. Meg biztos még adót sem fizetnek. Fekélyek ezek a kapitalista gazdaság ülepén. No ezeket most jól móresre lehet tanítani.

Hű ez nagyon jól hangzik, kenek is gyorsan egy friss avokádós pirítóst közben meg nyomok kettőt a telefonomon. Melyiket kell nyomni? Short vagy long?

Várjál csak, megnézem a Redditen, azt mondja #wallstreetbets, google translate… Short!

Szuper! Megnyomtam, ha short hát short. Nekem mindegy, de már sharelem is. Hű már tízen lájkolták, még az a jó csaj is a tinderről, meg kaptam két csillagot is! Szamuráj harcos befektető leszek! Le is cserélem a profilképem a köpenyes Vendetta maszkról egy pénzdobálós nindzsára (vagy rögtön egy Elon maszkra…)

Ja bocs félrenéztem, Long!

Basszus long? De hát már pluszban vagyok. Biztos long?

Azt írja „You can gain a lot with this long position in a short period of time”. Már ezek a redditesek sem tudnak egy egyértelmű mondatot leírni! Megkérdezem a discord-os haverom, hogy ő mit csinált ezzel. Tuti van róla egy vlogja a twitch-en.

Na azt mondja long, de csak rövid időre.

Oké akkor long. Nyomom is, csak fogat mosok. Tök jó megint kaptam két csillagot, de ezt most nem lájkolta a tinderes csaj. Rossz előérzetem van.

Ne parázz, ha holnapig nem duplázol, akkor majd eladod.

Naná hogy eladom. Nem élünk örökké, nincs nekem időm arra, hogy feleslegesen vállaljak kockázatot. Egyébként mit is vettem? Bitcoint?

Nem ez Dogecoin. Azt hallottam, hogy Elon Musk is azt veszi. A bennfentesek szerint pár hete még ki is tweetelte. Ez rossz befektetés nem lehet, Elon aztán csak tudja. Ráadásul most még esett is egy nagyot nemrég valamiért, ez jó vételi lehetőség.

De várjál már! Ő nem egy olyan befektető, aki egy-egy tweetjével összedönt meg felemel egy-egy vállaltot. Nem épp ez ellen a kapitalista nonszensz ellen küzdünk?

Hagyjad már! Nem Elon ellen küzdünk. Elon veszi a bitcoint is, meg elektromosautót is gyárt és még a széndioxid kibocsájtás ellen is harcol. Ő velünk van. Egyébként meg kerestél rajta nem? Nem jótékonyságból csináljuk ezt.

Ez igaz végülis. Egyébként kell ezután valaha is adózni? Amit külföldön kerestem, azt adó nélkül el is költhetem külföldön ugye? Arra van az a tiszta alumínium kártyám. Most hozta meg a posta. Úgyis kell már valami aliexpresszről…

Ááá ugyan. Ezek kicsi összegek, nem mi vagyunk a nagyhalak. Meg csak levonja a szolgáltató. Én még soha nem csináltam adóbevallást, azt megcsinálja a munkahelyem meg a NAV nekem. Hagyjuk is inkább nyomjunk még egy long-ot, majd holnap átgondoljuk, ha megdőlt ez az átkozott kapitalista rendszer…

A cikkben elhangzottak nyilván a képzelet szüleményei. Viszont a felvetett dilemmák teljesen valósak. Véleményem szerint az online kereskedő applikációk új hulláma és a rájuk épülő szociális háló együttes hatásaként kinyílt pandora szelencéje a tőkepiacon. A nagy különbség a korábbiakhoz képest az, hogy immár nagy (zömében laikus) tömegek kezdték el használni ezeket, és ráadásul az első időszakban elsöprően sikeresen is teszik ezt. Így sokakban kialakult az a hamis győzelmi érzet, ha úgy tetszik kapzsiság vagy mohóság, ami elfedi a kockázatok megismerésére való nyitottságot, a természetes félelmet az ismeretlentől, a gyanakvást, a megértés szándékát a cselekvés előtt. A hálózati hatás most többségében még működik, de félő, hogy nagy csalódás lesz a legtöbbek tapasztalata már középtávon is. Ami egy generációt rettenthet el a tőkepiaci befektetésektől egy időre. Ezek a folyamatok rendkívül érdekesek, és mivel jelentősen befolyásolják a tőkepiaci árakat, az adó oldala (nemfizetése) pedig tömegek által elkövetett (meggyőződésem, hogy nem szándékolt) adómulasztást eredményez, így határozottan érdemes velük foglalkozni. Ez is a tervem, amennyire lehet pártatlanul, és elsődlegesen a laikusok számára segítő szándékkal egy most induló cikksorozatban. Érdemes lesz követni.

Zárásul a következő cikkig engedjen meg egy garantáltan anonim kérdést, aminek az összesített eredményét szeretném felhasználni a következő cikkben. A válasza sokat segítene az előkészületekben.