Egymilliárd havi felhasználó felett a TikTok

2021 szeptemberében elérte az egymilliárd havi aktív felhasználót a TikTok videómegosztó közösségi hálózati szolgáltatás. A TikTok elődjét a Douyint 2016 szeptemberében indították el a kínai piacon. A rövid videók megosztását segítő TikTok repülőrajtot vett, és mindössze 5 év alatt csatlakozott a Facebookhoz, Instagramhoz, YouTube-hoz, azaz a „milliárdosok” klubjába. Gyorsaságával egyedül a Facebook Messenger veszi fel a versenyt, de a Messengerrel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az gyakorlatilag egy Facebook spin-off, így egy erősen könnyített pályán, nem nulláról építkezve érte el a milliárdosok klubját. 

Forrás: Axios

Másrészről viszont a gyors TikTok felhasználószám növekedéshez a pandémia is hozzájárult, mivel a sok bezárkózásra ítélt ember kezdte el használni. A lenti ábrán láthatjuk, hogy a koronavírus kiteljesedésének hónapjaiban a TikTok applikációjának (Android és AppStore) letöltési számai messze meghaladták a Facebook-ot és az Instagramot is.  

Hány év kellett az egymilliárdos havi felhasználó eléréséhez?

A letöbb havi aktív felhasználóval egyébként a Facebook rendelkezik. A 2021 első féléves jelentésükben 2,9 milliárd aktív havi felhasználóról számoltak be. Nem lesz viszont könnyű dolga a TikToknak, hogy behozza a jelenleg háromszor akkora Facebookot, ugyanis a szabályozó hatóságok nem bánnak kesztyűs kézzel a vele.

A hamarosan a világ legnépesebb országává váló Indiában ugyanis teljesen be van tiltva az applikáció, de például Indonéziában, Bangladeshben és Pakisztánban sem elérhető a szolgáltatás. Az USA-ban Trump próbálta betiltani a TikTok-ot, de az új amerikai elnök Biden 2021 júniusában visszavonta a korlátozásokat.