Egyre kevésbé lehet „mutogatni” a háborúra

Nagy a zaj az élelmiszerár-infláció körül. Létezik, de közben csöndben enyhül az árnyomás. Legfrissebb posztjában Vakmajom felhívta rá a figyelmet, hogy a gabonafélék, a magvak, a növényi olajok tőzsdei ára jellemzően párhavi mélyponton van, illetve „kikerült belőlük” a háború okozta áremelkedés zöme.

Árutőzsdén kereskedett gabonafélék árfolyammozgása
Forrás: Finviz, Vakmajom Facebook-oldala

Miért? Egyrészt a magasabb árak valószínűleg kínálatot vonzottak a piacra, másrészt közben vissza is vetették a keresletet. Az összes nyersanyag gyengélkedik már, a globális kereslet, a gazdasági aktivitás csökkenésére/recesszióra utal.

Mivel ez az infláció lassulásával járhat, a fejlett kötvénypiacoknak jó hír.

Az, hogy te a boltban mikor látod az inflációs nyomás enyhülését, legalább az ütem lassulását, már az egyes országok gazdasági helyzetének, árfolyamoknak, kamatoknak, adóknak, inflációs várakozások elterjedtségének függvénye.

Török-argentin típusú, szándékos elinflálás ettől nem fog változni, legfeljebb a külső forrásainak enyhülésével lassul az üteme – és egyre kevésbé lehet „mutogatni” a háborúra.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ahol plázázással harcolnak a 70 százalékos inflációval

Adott egy zseniális földrajzi adottságokkal, a Nyugat és a Kelet legjobb fortélyait ötvöző, családi kézben (elég jól) működő vállalatokkal bíró ország, ráadásul Európa kapujában. Ez a 70 százalékos inflációval, devizaválsággal és ennek tetejében elsőre őrültnek hangzó fogyasztói magatartással szenvedő-küzdő Törökország, amit nemrég látogatott meg Cser Tamás, a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője. Interjú.