Egyre közelebb az európai fiskális stimulus?!

Olaszország, Belgium és Franciaország. Mi a közös bennük? Kormányaik, miniszterelnökeik a hétvégi intézkedéseikkel, nyilatkozataikkal a fiskális élénkítés mellett korteskedtek.

A belgák költségvetési kiigazításra kényszerültek és végül a vállalati nyereségadó növelése helyett a megtakarítások nyereségadóját emelték. (Ezzel a gazdaság élénkítését preferálták a megtakarításokkal szemben.) Az olasz kormány  szombaton a vállalati nyereségadó 27,5-ről 24 százalékra csökkentéséről döntött, emellett pedig egyéb beruházás-élénkítő lépéseket vezettek be. Nem sokkal később pedig jött Francois Hollande, francia elnök, aki kerek perec kijelentette, hogy a kedvezőbb költségvetési egyenleggel rendelkező európai országoknak igenis élénkíteniük kellene a gazdaságot. Szerinte ugyanis az Európai Központi Bank gazdaságélénkítő lépései nem elegendőek. Nem nehéz rájönni, hogy elsősorban a németekre gondolt.

Kérdés, hogy megtörik-e a német jég. Az esélyek szerintem folyamatosan nőnek, mert a migránsválság és a vagyoni egyenlőtlenségek növekedése miatt radikalizálódó közhangulat kiegészülve Merkel és pártjának gyengülő támogatottságával kellő motivációt adhat a hírhedt német fiskális szigor fellazítására.

Az látszik, hogy a negatív európai kamatszint és az EKB több mint ezermilliárd eurós kötvényvásárlási programja ellenére – amit egyébként szintén nem volt egyszerű lenyomni a németek torkán – a hitelezési aktivitás és a gazdaság szekere nem igazán akar meglódulni.

Úgy tűnik tehát, hogy egyre több európai politikus támogatná a költségvetési lazítást. A fiskális lazaság pedig rövid távon biztosan élénkítené az európai reálgazdaságot. Sőt, egy jól célzott program, mely kihasználja, hogy az államok szinte ingyen jutnak pénzhez, hosszabb távú pozitív hatásokkal is járhat. Ez pedig a részvénypiaci hangulaton is sokat javíthat!