Ahol éhséglázadáshoz vezetett a választási osztogatás

Válság és véres utcai tüntetések sújtják Srí Lankát. Vakmajom szerint klasszikus ikerdeficit és fizetésképtelenség van az országban, amelynek következménye a gyengülő fizetőeszköz és az elszálló infláció. Emiatt törtek ki éhséglázadások.

Mint írja, a fő ok nem a nyersanyagárak most zajló emelkedése, hanem a korábbi, elbaltázott gazdaságpolitika:

zömében óriási infrastrukturális beruházásokra felvett kínai hitelekkel eladósították az országot, majd jött a koronavírus-járvány, ami megcsappantotta a turizmus bevételeit. Ráadásul az utolsó választási osztogatásban az állam harmadával (!) levágta az adókat, és ezzel még jobban csökkentek a saját bevételei. Teljesen felborult a költségvetés egyensúlya, beindult az infláció, amire meg hatósági árakat vezette be “mindenre”, gázra, cementre, búzára, tejre, kamatra, amitől óriási hiányok keletkeztek. Ezek csak tovább növelték a problémát, amin már nem tudott segíteni, hogy (túl későn) visszavonták őket.

Aztán a kamatok is elszálltak, amitől nagyon megdrágult az adósságtörlesztés, a devizatartalék meg már olyan kicsi, hogy csak egyhavi importra van pénze az államnak.

Márpedig az üzemanyagot importálni kell. Minden nap, előre bejelentetten, 13 órára elmegy az áram. Na, ez tette be végül a kaput a lakosságnál.

Már azok is értik, hogy probléma van, akiknek az ikerdeficit meg kínai gyarmatosító adósságcsapda kifejezések nem mondanak semmit.

“Nincs áram és drága a rizs? Törjünk, zúzzunk!”

Amikor a rezsicsökkentés viszi csődbe az országot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rábólintott Argentína legújabb, ezúttal 44,5 milliárd dolláros hitelkeretére. Ez a huszonkettedik (!) IMF-deal 1955 óta – olvasható Vakmajom bejegyzésében.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala