Bezuhanó magyar élelmiszerfogyasztás: a szegények számára ez nem enyhe recesszió volt

A magyar gazdaság 2023 harmadik negyedévében, egy év zsugorodás után ismét nőni tudott, ezzel remélhetőleg az ország végleg kijött a recesszióból. Első ránézésre ez az „inflációs recesszió” enyhe volt, a GDP reálértelemben mindössze 2, a lakossági fogyasztás 3 százalékot esett a csúcsáról és a foglalkoztatottság még valamelyest emelkedni is tudott. A jobb módúak közül lehet, hogy sokan nem is igen érezték meg… A szegényebb rétegeket azonban az inflációs sokk nagyon fájdalmasan érintette.

(Az Év sztorijai a HOLDBLOG-on)

Magyarország az infláció tekintetében évtizedes „európai uniós rekordot” állított fel, januárban az előző év azonos időszakához képest több mint 25 százalékkal emelkedtek az árak. Ehhez képest a bérek akkor jóval szerényebb mértékben – jövedelmi kategória függvényében jellemzően 15-20 százalékkal – álltak magasabban, mint egy évvel korábban. A valós reálbércsökkenés azonban a legalacsonyabb jövedelműek esetében volt a legnagyobb: hiába nőtt az ő bérük a leggyorsabb ütemben, a fogyasztói kosarukban az átlagos 26 százalékhoz képest jóval nagyobb (30-40-50 százalékos) súlyú élelmiszerek ára ugyanis brutális mértékben drágult az ársapkák ellenére (vagy talán épp azok miatt).

Az elmúlt néhány hónap árcsökkenése ellenére az élelmiszerek most átlagosan 50 százalékkal kerülnek többe, mint 2021 végén, ez a drágulás nagyságrendileg duplája a bérek emelkedésének.

Nem meglepő, hogy a lakosság – és különösen az alacsonyabb jövedelműek – elképesztő mértékben fogták vissza az élelmiszerre költött kiadásaikat. Az élelmiszerboltok forgalma (reálértelemben) másfél év alatt 9 százalékkal esett vissza. Ezt a számot perspektívába helyezi, hogy Magyarországon hasonló nagyságrendű forgalomcsökkenésre az elmúlt két évtizedben egyedül a nagy globális pénzügyi válság idején, 2007 és 2012 között volt példa, akkor is több év alatt következett ez be.

A jelenlegi visszaesést valószínűleg némileg felnagyítja a határmenti magyar települések lakóinak megnövekvő külföldi bevásárlóturizmusa, de a kiskereskedelmi forgalom visszaesése a belső megyékben is látványos.

2024-ben várhatóan a bérek növekedési üteme meghaladja majd mind az átlagos inflációt és – külső ársokkok hiányában – mind az élelmiszerek drágulásának mértékét. Így ismét nőhet a lakossági fogyasztás, valamint azon belül az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma. A 2022-23-as, „papíron” enyhe recesszióra azonban a lakosság szegényebb rétegei valószínűleg kevésbé visszafogott jelzővel fognak majd visszaemlékezni.

2023 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.