Élelmiszerárstop egyenlő bizalomvesztés

Fékezi és gátolja az infláció normalizálódását az élelmiszerárstop meghosszabbítása az Indexnek nyilatkozó makrogazdasági elemzők, köztük Orosz Gergő, a HOLD Alapkezelő Zrt. portfóliókezelője szerint is.

A kormány 2023. április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot – erről múlt hét kedden tájékoztatott az Agrárminisztérium. Nagy István tárcavezető szerint az elhúzódó ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt van szükség az ársapkák fenntartására.

Fotó: Shutterstock

A magyar lakosságnak így továbbra is hatósági áron kell biztosítani 

  • a kristálycukrot,
  • a búzafinomlisztet (BL 55),
  • a finomított napraforgó-étolajat,
  • a házi sertéscombot,
  • a csirkemellet, a csirke far-hátat, a csirkehátat, a csirkefart, a csirkeszárnyvéget,
  • az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntejet,
  • a tyúktojást,
  • az étkezési burgonyát (az újburgonya kivételével). 

Utóbbi két termék értéke nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál, a többié pedig nem haladhatja meg a 2021. október 15-i árát. 

Az ársapkák a kihirdetésük óta kritikák kereszttüzében állnak. Szinte az összes piaci elemző azt hangsúlyozza, hogy ha az állam megpróbálja átvenni a piac elosztó szerepét az árak maximalizálásával, az minden esetben hiányhoz vezet. 

Az Index megkeresésére Orosz Gergő úgy nyilatkozott, hogy a hazai üzemanyagpiac közelmúltbeli történései erre kiváló példának tekinthetők, továbbá számtalan gazdaságtörténeti esetet is fel lehetne idézni.

„Elég csak Argentínára vagy a Törökországra gondolni, melyek esetében az állam előszeretettel avatkozik be a gazdasági folyamatokba, készségesen alkalmaz árstopokat vagy ahhoz hasonló eszközöket, mégsem sikerül ott megfékezni a száguldó inflációt.”

Habár az ársapkás termékek köre nem túl széles, az ilyen intézkedések bizalomvesztést okoznak a gazdasági szereplők körében. A hatósági árak mellett is a piacon maradnak, ugyanakkor az ársapkás termékekből hiányra kell számítani, mivel veszteséget egyetlen vállalkozó sem akar elszenvedni – hangsúlyozta. 

Orosz Gergő azt is megjegyezte, hogy napjainkban a termelőket folyamatosan foglalkoztatja a kérdés, hogy mely termékeket vonhatják még a hatósági áras termékek körébe. Ennek azzal próbálhatnak elébe menni, hogy az indokoltnál nagyobb áremelést eszközölnek. 

Stop benzinárstop 3. – Amikor eljött az igazság pillanata

Kiss József: Nem értettem idén, hogy fordulhat elő egy piacgazdaságban, hogy az üzemanyagok árát központilag elkezdik szabályozni, majd farigcsálni.