Élelmünk robotizált útja

Napjaink a robotok és a mesterséges intelligencia forradalmáról szólnak. Néhány éve, még felkaptuk a fejünket, amikor arról olvastunk, hogy mennyire fejlődik az önvezető autózás, tudnak beszélni a robotok. Mindez ma már el sem éri sokak ingerküszöbét. De mi az, amit átvehetnek tőlünk a robotok? Mindent. Több beszélgetés alkalmával kiderült, hogy itt leginkább az önvezető autózásra asszociál mindenki és észre sem veszi mennyire megváltozott körülötte a világ. Jó példa erre, amikor egy vidéki kis községben élő nyugdíjas, önellátó emberrel beszélget egy városi gyermek.

Eljön a kánaán, amikor nem kell dolgoznunk? Vegyük végig élelmünk útját a földtől az asztalig. A növényi eredetű ételeink a termőföldekről, gyümölcsösökből, kertészetekből származnak. A gazdák betáplálják a munkagépbe a föld koordinátáit, az elvégzendő feladatot és önállóan elvégzi például a szántást vetést és a betakarítást is. Ezt követően a termék típusától függően a tárolókba, feldolgozó egységekbe szállítják a learatott termést, amit automata rendszerek válogatnak, csomagolnak, raktároznak. A terméket megrendelés alapján tovább szállítják boltokba, éttermekbe. Napjainkban már valahol egészen eddig a pontig lehet tömegesen robotizálni a folyamatokat. Van robot szakács, de akár robot pincér is. Számuk egyelőre nem jelentős, de persze minden csak idő és pénz kérdése.

Már szinte mindent tud a technológia. Az egyik kérdés a jogi keretrendszer, ami meghatározza, milyen folyamatokat nem lehet ember felügyelete nélkül végezni. A munkagépekben és a járművekben kötelező az emberi felügyelet. Lehet automatizálni, felszolgálókat, szakácsokat, szemetest, amire itt egy jó példa. A tőkések kérdése, hajlandók-e munkavállalók helyett robotokat „felvenni”, betanítani. Ahogy az elektromos autók nagy támogatást kapnak jelenleg, a globális felmelegedés elleni közdelem okán, eljöhet az idő, amikor az élőmunkát teljesen kiszorító rendszerekre kerül majd a fókusz.