Előbb emel az EKB, mint a Fed?

USA-ban nem lesz infláció, mert a dollár ereje által dezinflációt importálnak, méghozzá nem is kicsit. Európában nem lesz tartósan defláció (bár nyilván még pár hónapig ezen pörögnek majd), sőt egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy jövő ilyenkor Németországban majd az infláció miatt aggódó héják fognak előjönni, és követelni fogja a Bundesbank a kamatemelést: szűk munkaerőpiac, ingatlanboom, emelkedő bérek, importárak megugrása: simán 2% feletti német infláció is lehet 2016 tavaszán. Erre a régi EKB simán ráemelt volna, megtette 2008-ban, meg 2011-ben is. Lehet, hogy már kicsit fejlődtek és az ostoba szemellenzős inflációkövetősdit abbahagyták, de nem biztos. Nyilván jelenleg ezt kb. 1:100-hoz adják, de ilyen odds mellett megérheti fogadni arra, hogy előbb emel kamatot az EKB, mint a Fed. Nyilván kicsi az esélye, de egyáltalán nem annyira kicsi, mint ahogy a piacok árazzák.

Európa és USA egy főre jutó trendnövekedése a 2008-as válságig nem volt lényegesen eltérő, és nincs okunk azt gondolni, hogy most az lenne. Európa mélyrecesszióját a saját ostobaságuk okozta (politikai megosztottság, fiskális és monetáris politikai hibák), nem valamiféle eurószklerózis. Most, hogy az európaiak kapják a hátszelet, az amerikaiak meg a szembeszelet (na jó, azért szembeszélről ott sincs szó, valójában inkább csak a nagy hátszél csökken: az extrém alacsony nominális kamatok stimulatív hatását ellensúlyozza a dollárerő), az európai növekedés akár tartósan is az amerikai fölé kerülhet. A Fed – tanulva az 1937-ben elkövetett hibából, amikor túl hamar szigorítottak* – megengedő lesz, és mivel a dollárárfolyam elnyomja az inflációt, amely egész évben alacsony lehet, addig fogják halogatni az emelést, amíg tudják. Ha nincs nagyon látványos béroldali nyomás, nem fognak emelni. Konklúzió ugyanaz, mint korábban: szűkülhet az amerikai–európai hozamkülönbség.

*És ha esetleg elfelejtették volna, akkor a történelem egyik legsikeresebb befektetője figyelmeztette őket a biztonság kedvéért.

Forrás: www.zsiday.hu